Linkovi

Srbija protiv rezolucije o Krimu zbog odnosa sa Rusijom


Šefovi diplomatija Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić
Šefovi diplomatija Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije glasala za rezoluciju UN o Krimu zbog kvalifikacija o Rusiji u toj rezoluciji i procene da bi to naštetilo odnosima sa Rusijom.

Uz ocenu da ne očekuje posledice zbog toga što je glasala protiv rezolucije UN o Krimu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da za Srbiju nije bila prihvatljiva Rezolucija UN o stanju ljudskih prava na poluostrvu Krim jer se Rusija u njoj kvalifikuje na najgori mogući način.

Još 10 zemalja – Angola, Belorusija, Venecuela, Iran, Kazahstan, Kina, Kuba, Severna Koreja, Rusija i Sirija, su bile protiv ove rezolucije, a kako je objasnio Dačić, Srbija često bila uzdržana u slučajevima kada se sa mnogo negativnih reči govorilo o nekima prijateljskim zemljama:

"U ovom sada slučaju apsolutno teško bi bilo zadržati u daljem toku toliko dobre odnose sa Rusijom ukoliko bi se pridružili toj rezoluciji. Neće tu biti nikakvih posledica, mi smo autonomni u vođenju svoje spoljne politike u smislu toga da mi nismo deo Evropske unije."

Komentarišući sporazum o donaciji aviona iz Rusije i sredstvima koja treba dati za remont, Dačić je ocenio da je to od istorijskog značaja, mada će to, kako je rekao, neko sa strane različito da komentariše i tumači:

"Srbija nije deo vojnih blokova, Srbija će nastaviti svoju politiku vojne neutralnosti. U tom smislu mi smo veoma zadovoljni što je na ovakav način, posle dugog niza godina i decenija Srbija gledala da ojača sebe. Samo jaka Srbija može da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i da bude poštivana."

Dačić je izjavio i da je "potpuno suludo" da, u situaciji kad državni vrh vodi pregovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, deo poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova iz Pokreta socijalista vodi svoju politiku. Kako je istakao, došlo je do prekompozicije odnosa unutar srpskih predstavnika u Skupštini Kosova, i Beograd očekuje da se tim povodom naprave ozbiljni razgovori, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG