Linkovi

Krim za pripajanje Rusiji, SAD i EU osudjuju referendum


Članovi krimskih jedinica za samoodbranu čuvaju zgradu parlamenta u Simferopolju, 6. marta 2014.
Članovi krimskih jedinica za samoodbranu čuvaju zgradu parlamenta u Simferopolju, 6. marta 2014.

Novi krimski parlament glasao je danas za pripajanje tog regiona Rusiji, o čemu bi lokalno stanovništvo trebalo da glasa na referendumu 16. marta. SAD i Evropska unija ocenjuju da je referendum nelegitiman, jer se njime krši ukrajinski ustav

Novi krimski parlament glasao je danas za pripajanje tog regiona Rusiji, o čemu bi lokalno stanovništvo trebalo da glasa na referendumu 16. marta. Vlasti u Kijevu ocenile su da je reč o nezakonitoj odluci i zatražile od Moskve da ne podržava one koji se zalažu za seperatizam.

Pro-ruski orjentisani građani Krima okupili su se ispred krimskog parlamenta, gdje su zakonodavci jednoglasno donijeli odluku da se region otcijepi od Ukrajine i pripoji Rusiji. Stanovnici Krima će o tom potezu glasati na referendumu 16. marta.

"Ovo znači da smo se ponovo ujedinili sa našom domovinom, čiji dio smo bili dugo vremena. Ujedinili smo se sa Ruskom federacijom. Siguran sam da će većina stanovnika Krima biti srećna zbog toga i da će podržati našu odluku na referendumu“, poručio je Sergej Cekov, predsedavajući ruske zajednice na Krimu.

Na ulicama krimske prijestonice Simferopolja, reakcije građana su mješovite. Izjavu jedne studentkinje prekinulo je skandiranje žene, koja je tražila da joj vidi pasoš.

Ja sam za ostanak Krima u Ukrajini. Ne želim da se pripojim kriminalnoj Rusiji. Ljudi, gledajte televiziju, kažite svima o stvarnoj situaciji ovdje. Ja sam stanovnik Simferopolja, ovdje sam rođena”.

Nove vlasti u Kijevu odmah su odbacile odluku krimskog parlamenta.

"Ovo je neligitmna odluka i nema pravnih osnova za takozvani referendum. Zbog toga pozivamo rusku vladu da ne podrži one koji zagovaraju separatizam u Ukrajini. Krim je bio, jeste i uvijek će biti neodvojivi dio Ukrajine”, istakao je Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer.

U Vašingtonu, predsjednik Barak Obama poručio je da predloženi referendum predstavlja kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog ustava.

“U donošenje odluka o budućnosti Ukrajine mora da bude ukljućena legitimna vlada te zemlje. U 2014. smo daleko od dana kada su granice mogle da budu mijenjane, a da se o tome ne pitaju demokratski lideri”.

Obama je naglasio da su Sjedinjene Države uvele vizna ograničenja i finansijske sankcija Rusima i Ukrajincima, koji ugrožavaju stabilnost Ukrajine.

“Potpisao sam izvršnu uredbu kojom se odobravaju sankcije pojedincima i grupama odgovornim za kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ili za krađu imovine koja pripada ukrajinskom narodu. Prema mom malogu, Stejt Department takođe je uveo ograničenja na putovanje pojedinaca i zvaničnika. Ovim odlukama nastavljeni su naši napori da se pobrinemo da Rusija i odgovorni za situaciju na Krimu snose posljedice”.

Predstavnički dom je, s druge strane, ogromnom većinom usvojio zakonski predlog kojim se obezbeđujegarancija za zajam novim ukrajinskim vlastima u vrednosti od milijardu dolara. O sličnoj meri, sledeće nedelje treba da glasa Senat, a potom da ga potpiše predsednik Obama.

Na vanrednom samitu lidera Evropske unije u Briselu, EU je suspendovala pregovore o ekonomskom sporazumu i liberalizaciji viza sa Rusijom, kažnjavajući Moskvu za upad ruske vojske na Krismko poluostrvo. Predsednik evropskog saveta Herman van Rompuj takođe je zapretio dodatnim sankcijama ukoliko se Rusija ubrzo ne uključi u razgovore koji se tiču reševanja krize u Ukrajini.

Lideri Unije takođe su razgovarali sa ukrajinskim premierom Arsenijem Jacenjukom. "To je prvi takav sastanak evropskih lidera sa zemljom koja nije članica tokom mog mandata i to samo po sebi svedoči o ozbiljnosti koju pridajemo ovoj situaciji", poručio je Rompuj.

U međuvremenu su nastavljeni direktni diplomatski napori da se okonča kriza. Državni sekretar Džon Keri sastao se sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim na marginama konferencije o Libiji u Rimu, ali sporazuma nije bilo.

Današnji razvoj događaja na Krimu dodatno je eskalirao krizu na poluostrvu, koje gotovo nedelju dana u potpunosti kontrolišu ruske snage. Naoružane osobe spriječile su danas posmatrački tim OEBS-a da uđe na teritoriju Krima.

“Situacija je izuzetno napeta. Mislim da je čudo što do sada nije bilo krvoprolića, uzimajući u obzir političke i vojne uslove na terenu”, kaže Tim Guldiman, lični izaslanik predsedavajućeg OEBS-a.

Misiju je, zbog prijetnji naoružanih grupa, morao da obustavi i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Robert Seri. U istočnom gradu Donjecku izbili su sukobi pro-ruskih demonstranata i ukrajinske policija, koja je uspjela ponovo da preuzme kontrolu nad sjedištem lokalne uprave.
XS
SM
MD
LG