Linkovi

Izgubljen kontakt sa "Skjaparelijem" minut pre sletanja na Mars


Svemirska letelica Skjapareli uspešno je stigla do Marsa, međutim Evropska svemirska agencija je na konferenciji za novinare saopštila da je robot prestao da šalje signal 50-ak sekundi pred spuštanje na planetu. Evropska svemirska agencija je na tviteru najavila da bi do kontakta moglo da dođe kasnije danas.

Svemirski istraživački robot Evropske svemirske agencije, Skjapareli ušao je u atmosferu Marsa u sredu, međutim za sada nema podataka da li se letelica uspešno prizemljila.

“Signal je stizao tokom sletanja ali je u jednom momentu nestao, što mislimo da se dogodilo pred prizemljenje. Za sada ne možemo da izvučemo zaključak, jer je to moglo da se dogodi iz mnogo razloga – treba nam više informacija. Jasno je da su ovo dobri znaci, ali treba nam još informacija”.

Skjapareli se pre nekoliko dana odvojio od orbitera i krenuo da se spušta na Crvenu planet brzinom od 21 hiljadu kilometara na sat, što stručnjaci zovu “šest minuta pakla”. Težak je 577 kilograma i testira tehnologije za kontrolisano spuštanje kroz atmosferu i meki kontakt sa površinom Marsa u cilju spuštanja novog rovera čija misija je planirana za 2020. godinu.

XS
SM
MD
LG