Linkovi

Kineska sonda sletela na tamnu stranu Meseca


Snimci sa kineske sonde "Čange-4"
Snimci sa kineske sonde "Čange-4"

Kineska sonda "Čange-4" sletela je na tamnu stranu Meseca, javljaju kineski mediji, što je prvo uspešno sletanje na tu stranu jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Rover Čange 4, koji je prošlog meseca lansiran iz centra Sičang, spustio se u četvrtak na Mesec.

Ubrzo posle sletanja, Čange 4 je poslala fotografiju površine Meseca satelitu "Ćekiao", poznatom i po imenu “Megpaj bridž”, koji lansiran u orbitu u maju prošle godine, kako bi prenosio komunikacije od rovera Čange 4 do kontrole misije na Zemlji.

Ovo je druga kineska sonda koja je ostvarila meko sletanje na Meseca. Prvo uspešno sletanje izvela je sonda Jade Rabbit odnosno Čange 3, izvedeno je 2013.

"Odlazak na Mesec ili susret sa boginjom Čange je nešto o čemu kineski narod sanja već hiljadama godina. Poslali smo svemirsku letelicu Čange na Mesec. Sletanje rovera Čange na Mesec je ostvarilo kineske nade i snove", rekao je Vu Veiren iz kineskog programa za istraživanje Meseca.

Sonda će sprovoditi istraživanja u oblasti astronomije, ali i ispitivati mineralni sastav površine i stepen radijacije u okruženju. Peking planira da kasnije ove godine lansira treći lunarni rover, Čange-5, koji bi trebalo da prikuplja uzorke sa površine Meseca i vrati ih na Zemlju.

Bespilotna lunarna misija je deo kineskih nastojanja da pored Sjedinjenih Država i Rusije postanu svemirska sila. Njihovi planovi obuhvatanje postavljanje svemirske stanice sa ljudskom posadom, sletanje sa posadom na Mesec, a na kraju i misije na Mars.

XS
SM
MD
LG