Linkovi

Do Marsa preko Meseca


Raketa Atlas V sa NASA-inom svemirskom letelicom za ispitivanje atmosfere Marsa Maven u Kejp Kanaveralu.
Raketa Atlas V sa NASA-inom svemirskom letelicom za ispitivanje atmosfere Marsa Maven u Kejp Kanaveralu.

Američki predsednik Barak Obama prošle nedelje još jednom je pozvao na formiranje američke misije na Mars, što je prvi put predložio u aprilu 2010. godine. Obama je pozvao privatne kompanije da se priključe misiji i da osmisle način da se ljudi pošalju na Mars do 2030. U isto vreme, neki stručnjaci za svemir vraćaju se na ideju da bi Mesec trebalo iskoristiti kao prvi korak.

Od poslednje misije na Mesec, pre pola veka, ljubitelji svemira pričaju o putovanju na Mars. Lunarni naučnik Pol Spudis iz Instituta za mesec i planete je međutim jedan od stručnjaka koji dovode u pitanje trenutni plan da se na tu planetu krene do 2030. godine.

“Svaki program koji treba da se ostvari za 20 do 30 godina praktično je mrtvo slovo u Kongresu jer se oni ne bave pitanjima na toj vremenskoj skali. Oni se bave vremenskom skalom od dve do 10 godina”.

Spudis u svojoj najnovijoj knjizi “The Value of the Moon” u prevodu Vrednost meseca, zagovara postavljanje ispostave na Mesecu, koji je relativno blizu naše planete.

“Do Meseca ima samo tri dana, i tri dana nazad”.

Štaviše, tvrdi on, NASA-ine misije su potvrdile da na Mesečevim polovima ima vode.

“Dakle, imam energiju. Imam materijale. Mogu da živim na Mesecu. Mogu da napravim pokretač rakete”.

Električna energija iz solarnih ćelija može da se iskoristi za razdvajanje elemenata u molekulu vode.

“Izvlačenje vodonika i kiseonika rastavljanjem vode i njihovo razdvajanje pomoću električne energije posle čega bi se ti gasovi zamrzli u tečnost … to je najmoćniji hemijski pokretač za koji znamo”, ističe Spudis.

Na nedavnom skupu naučnika i ljubitelja svemira na Univerzitetz Rajs u Hjustonu, bivši NASA-in astronaut Liroj Čao takođe podržava ideju odlaska na Mesec.

“Možemo da obučimo timove. Ne mora prvi tim koji ide na Mars da bude početnički već mogu da vežbaju na Mesecu”.

Drugi međutim imaju sumnje u ideju da se Mesec koristi za hemijsku stanicu za punjenje gorivom.

“Ako mislimo da putujemo na Mars na hemijski pogon, to bi mogla da bude slepa ulica. Treba nam ultra brzi prevoz”, kaže Majkl Lembek, predsednik firme Cepstone LLC.

Ali Pol Spudis insistira da je hemijsko gorivo testirano i dostupno.

“Osnovni problem sa naprednim sistemima za pogon, npr. sa raketama na plazmu i na nuklearno-termalni pogon, jeste da im je potrebna tehnologija koju mi nemamo”.

Spudis ističe da roboti mogu da obave mnogo preliminarnog posla na Mesecu, počevši od testova polarnih vodenih resursa. Ali pre nego što bi moglo da se počne sa izvršenjem takvog programa, ili Sjedinjene Države ili neka druga zemlja sa svemirskim programom ili neka privatna kompanija mora da uloži novčana sredstva.

XS
SM
MD
LG