Linkovi

Tramp posetio Kenošu u svetlu rasnih nemira


Predsednik SAD Donald Tramp obilazi radnje koej su pretrpele štetu tokom protesta protiv rasne nepravde u Kenoši, Viskonsinu 1. septembar, 2020. (Foto: Rojters/Leah Millis
Predsednik SAD Donald Tramp obilazi radnje koej su pretrpele štetu tokom protesta protiv rasne nepravde u Kenoši, Viskonsinu 1. septembar, 2020. (Foto: Rojters/Leah Millis

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je doputovao u posetu Kenoši, u Viskonsinu, gde se danima protestuje nakon što je beli policajac upucao Afroamerikanca Džeka Blejka sedam puta u leđa, dok su policajci pokušavali da ga uhapse.

Tramp je po dolasku u grad obišao radnje spaljene tokom nemira, razgovarao sa vlasnicima jedne prodavnice nameštaja koja je uništena i za aktuelnu situaciju okrivio demokrate koje su na čelu Kenoše i Viskonsina.

“Ne žele da mi dođemo, a onda dolazi do uništavanja. Ti guverneri i gradonačelnici ne žele da zovu. Moraju da traže", poručio je Tramp koji je ponudio da pošalje federalne snage.

"Morate da budete odlučni, oštri i snažni. I morate da budete spremni da dovedete ljude", naglasio je predsednik SAD.

Predsednika su u Kenoši dočekale pristalice, ali i građani koji podržavaju pokret "Životi crnaca su važni".

Predsednik nije posetio Blejka, koji je paralizovan, niti njegovu porodicu.

Umesto toga je obećao da će obnoviti Kenošu i obezbediti više federalnih sredstava za Viskonsin. Posetio je i komandni centar Nacionalne garde, koja je poslata kao pojačanje lokalnoj policiji nakon pljačkanja, podmetanja požara i pucnjave posle nekoliko dana mirnih protesta.

"To nisu dela mirnih protesta, već domaći terorizam. Da bi se zaustavilo političko nasilje, moramo takođe da se suprostavimo radikalnoj ideologiji. Moramo da osudimo opasnu anti-policijsku retoriku", rekao je Tramp u obraćanju lokalnim poslovnim liderima.

Mirni demonstranti tvrde da su nasilni agitatori, često belci, preoteli proteste i uništavali imovinu. Međutim, mnogi oštro kritikuju policiju, navodeći da Amerika mora da u potpunosti preispita policijsku praksu.

Tramp odbio da kritikuje naoružanog napadača

Predsednik je u ponedeljak odbio da kritikuje akcije Kajla Ritenhausa, belog tinejdžera koji se suočava sa pet krivičnih optužnica zbog pucnjave na ulicama Kenoše, tokom koje su ubijene dve osobe.

"Vrlo su ga nasilno napali", rekao je Tramp novinarima o Ritenhausu. "Verovatno bi bio ubijen" da nije otvorio vatru na demonstrante.

Guverner Viskonsina, Toni Evers, pozvao je predsednika da preskoči posetu Kenoši u utorak, rekavši da će Trampovo prisustvo "samo omesti naše isceljenje. Zabrinut sam da će vaše prisustvo samo odložiti naš posao prevazilaženja podela i zajedničkom koraku napred".

Evers je doveo trupe Nacionalne garede u Kenošu i prihvatio pomoć dodatnih federalnih snaga kako bi suzbio ulično nasilje nakon što je Blejk upican i nakon što je ostao delimično paralizovan.

Na pitanje reportera CNN-a tokom brifinga u Beloj kući u ponedeljak o njegovim pristalicama koje su koristile suzavac u spreju i "pejntbol" municiju protiv demonstranata u Portlandu u subotu uveče, Tramp je odgovorio da "boja nije metak" dodajući da "vaše pristalice... su upucale mladog gospodina i usmrtile ga, ne bojom, već mecima i mislim da je to sramno".

Predsednik je tu govorio o Aronu "Džej" Denjelsonu, pripadniku ekstremno desne grupe, koji je upucan u grudi nakon kada je konvoj stotina Trampovih pristalica vozio kroz antirasitički protest.

Nasilje oscilira u centru Portlanda od smrti Afroamerikanca, Džordža Flojda, koji je izgubio život u Mineapolisu tokom policijskog privođenja, kada je beli policajac klečao na njegovom vratu osam minuta.

Istraga nemira

Sekretarijat za unutrašnje poslove i Sekretarijat za pravosuđe započinju istragu o "levičarskim građanskim nemirima" u "gradovima koje vode demokrate", objavo je predsednik SAD Donald Tramp u ponedeljak, dodajući da su federalne akcije suzbijanja građanskih nemira rezultirale hapšenjem 200 ljudi, od čega 100 u Portlandu, Oregon.

"U Americi, nikada se nećemo predati vladavini rulje, jer ukoliko rulja vlada, demokratija je zaista mrtva", rekao je predsednik novinarima u sobi za brifinge Bele kuće.

Tramp, naglašavajući da "nam treba red", gvorio je tek nekoliko sati pre nego što je Džo Bajden, predsednički kandidat Demokrata, rekao da "predsednik ne može da zaustavi nasilje, jer ga je godinama on podstrekivao".

Tramp je uzvratio da je Bajdenova strategija "da se preda levičarskoj rulji".

Ranije tokom dana, Bajden, bivši poredsednik SAD, govoreći u Pitsburgu, pogledao je tokom obraćanja u kamere koje su događaj prenosile uživo preko tri glavna kablovska operatera u SAD, i rekao: "Zapitajte se, da li ja izgledam kao radikalni socijalista, slab prema izgrednicima? Zaista?"

Bajden je pozvao da izgrednici i pljačkaši budu procesuirani i optužio Trampa da "navija za haos i hasilje" tokom sezone izbora, jer ih vidi kao "politički spas".

Ova razmena optužbi događa se devet nedelja pre predsedničkih izbora, pred koje Bajden vodi ispred Trampa u istraživanjima javnog mnjenja na nacionalnom nivou, mada je ta prednost tesna u nekim ključnim državama.

Ken Bridemajer učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG