Linkovi

Sudija Miodrag Majić dobio nagradu "Verica Barać"


Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić prima nagradu "Verica Barać" koju za pojedinačno dostignuće u borbi protiv korupcije dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, u Beogradu, 26. decembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VoA)
Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić prima nagradu "Verica Barać" koju za pojedinačno dostignuće u borbi protiv korupcije dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, u Beogradu, 26. decembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VoA)

BEOGRAD - Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić dobio je ovogodišnju nagradu "Verica Barać" za pojedinačno dostignuće u borbi protiv korupcije, koju dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, Majić je dobrio nagradu kao borac za nezavisnost sudstva i pravnu državu, a na današnjoj dodeli priznanja, on je istakao da je nagradu dobio u društvu u kome je borba protiv korupcije na najnižem nivou i u vreme velikog broja afera u koje su umešani visoki državni zvaničnici:

"Potpuna obamrlost pravosuđa i njegovo svakodnevno ponižavanje, sve je vidljivije ćutanje kolega, blokada i marginalizovanje kontrolnih tela, svakoga dana, bojim se, bliže nas krahu pravne države. U takvim okolnostima ne mogu a da se ne zapitam - da li sam zaista učinio dovoljno? Biću potpuno iskren - zbog svega poemenutog osećam se pomalo kao za hrabrost odlikovani vojnik čija je armija kapitulirala", naglasio je Majić.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević je ocenio da Srbija nije dovoljno uradila u borbi protiv korupcije, o čemu govori i pad na listi Transparensi internešenela za 2018. godinu sa 77. na 87. mesto, među 180 država.

On istakao važnost nezavisnog pravosuđa i ulogu medija u borbi protiv korupcije, a podsetio je i na reči nekadašnje predsednice Saveta Verice Barać da je Srbija "država zarobljena u okovima korupcije", i dodao da je zabluda da prelazak iz autoritarne vlasti u demokratiju znači smanjenje korupcije:

"Od 2000. godine svi politički i partijski programi govore o borbi protiv korupcije. Oni su važan deo koalicionih sporazuma i oni su deo obećanja koji se daju građanima. Partijske garniture na vlasti se menjaju, ali se i tolerišu. Pitanje je - ko je u suštini odgovarao, ko se nije vratio političku scenu i pored svih kritika koje su mu upućivane. Tu se vidi značaj sistemske korupcije i njeni mehanizmi", istakao je Milićević.

"Nikada borba za slobodu reči, za slobodu medija i za javno iznošenje istine nije bila teža. I mislim da borba tek predstoji i da će biti još teža. Ako nemate slobodnu reč, nemate ni slobodu. Onda ne postojite. A ako nemate slobodu - borba protiv korupcije je samo neka želja, fikcija i misao", izjavila je za Glas Amerike bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije i ekspert UN za borbu protiv organizovanog kriminala Miroslava Milenović.

Nagrada Saveta za borbu korupcije "Verica Barać" ustanovljena je 2011. godine i do sada su je dobili Rodoljub Šabić, Zagorka Golubović, Vladimir Radomirović, Danica Vučenić, radio-emisija "Talasanje", Predrag Koraksić - Koraks, Dušan Teodorović, Dušan Petričić i nedeljnik "NIN" i njegov urednik Milan Ćulibrk.

XS
SM
MD
LG