Linkovi

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo četvoro studenata u Ajdahu


Osumnjičeni Brajan Koberger (Foto: Monroe County (Pa.) Correctional Facility via AP)
Osumnjičeni Brajan Koberger (Foto: Monroe County (Pa.) Correctional Facility via AP)

Osumnjičeni za ubistvo četvoro studenata na Univerzitetu države Ajdaho, prije šest nedelja, uhapšen je u petak u Pensilvaniji, saopštile su lokalne vlasti.

Policija Pensilvanije uhapsila je 28-godišnjeg Brajana Kobergera, na osnovu potjernice iz Ajdaha, u jednoj kući u mjestu Česnathil Taunšip, navodi se u saopštenju. Protiv Kobergera je podignuta optužnica od četiri tačke za ubistvo prvog stepena, a optužen je i za pljačku, i nalazi se u pritvoru bez prava na kauciju do sudskog pretresa naredne nedelje o izručenju Ajdahu.

Policija je 13. novembra pronašla tijela tri devojke i jednog mladića u kući koju su iznajmljivali blizu univerzitetskog kampusa. Žrtve su izbodene nožem u ranim jutarnjim satima, saopšteno je tada iz policije.

Identifikovane su kao 20-godišnji Itan Čepin iz države Vašington, 21-godišnja Medison Mogen iz Ajdaha, 20-godišnja Zejna Kernodl iz Arizone i 21-godišnja Kejli Gonkalvs iz Ajdaha.

Okružni tužilac saopštio je da istražitelji vjeruju da je Kohberger provalio u dom studenata "sa namjerom da počini ubistvo".

Ubistva su potresla grad Moskvu u Ajdahu sa ako 25.000 stanovnika dok je policija pokušavala da riješi zločin tokom proteklih 6 sedmica. Gradska policija primila je više od 19.000 informacija od građana, a tokom istrage je razgovarano sa više od 300 ljudi.

Koberger je bio na postdiplomskim studijama u na obližnjem Univerzitetu države Vašington.

Iz straha od novog napada, gotovo polovina od 11.000 studenata Univerziteta države Ajdaho napustila je grad i prebacila se na onlajn časove.

Na pitanje novinara u petak da li vlaste tragaju za još osumnjičenih, šef policije Moskve Džejms Fraj rekao je na konferenciji za novinare da je "u pritvoru pojedinac koji je počinio ove užasne zločine" i da vjeruje da je "naša zajednica bezbjedna".

Odbio je međutim da govori o mogućem motivu ili dodatnim detaljima istrage, te kako su vlasti pronašle osumnjičenog.

XS
SM
MD
LG