Linkovi

Četvoro studenata Univerziteta Ajdaha izbodeno nožem, ubica još na slobodi


Policajci na mestu zločina - kompleksu stanova u okviru kampusa Univerziteta Ajdaha, 13. novembra 2022.
Policajci na mestu zločina - kompleksu stanova u okviru kampusa Univerziteta Ajdaha, 13. novembra 2022.

Ubica - ili ubice - koji je nožem usmrtio četvoro studenata Univerziteta Ajdaha - u utorak još nije uhvaćen, zbog čega su mnogi studenti napustili kampus u idiličnom gradiću uprkos uveravanjima policije da nikakva neposredna opasnost ne preti njihovoj zajednici.

Studenti, koji su bili bliski prijatelji, pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj kući van kampusa u nedelju oko podneva, a zvaničnici kažu da su verovatno ubijeni nekoliko sati ranije. Forenzičarka okruga Lejta Kejti Mebat izjavila je za TV stanicu KXLY iz Spokejna u državi Vašington, da je njena preliminarna istraga pokazala da su studenti izbodeni nožem. Nema naznaka da je upotreba narkotika imala ulogu u ubistvu, dodala je Mebat.

Ubistvo studenata se smatra "izolovanim, ciljanim napadom i nema neposredne opasnosti po širu zajednicu", saopštila je policija u utorak. Nisu navedeni detalji o dokazima ni razlozima za uverenje da su studenti bili žrtva smišljenog napada.

Policija je otkrila tela studenata kada je dobila poziv da se jedna osoba bez svesti nalazi u kući u neposrednoj blizini kampusa univerziteta. Žrtve su 20-godišnji Itan Čepin iz države Vašington, 21-godišnja Medison Mogen iz Ajdaha, 20-godišnja Zejna Kernodl iz Arizone i 21-godišnja Kejli Gonkalvs iz Ajdaha.

Časovi na univerzitetu su otkazani a studentima poručeno da su im na raspolaganju dodatni čuvari da ih isprate kroz kampus tokom ostatka nedelje. Međutim, zbog nedovoljno informacija o uzroku smrti - i činjenice da policija još nije objavila da je došlo do hapšenja - mnogi studenti su odlučili da napuste kampus danima pre praznika - Dana zahvalnosti. Bdenje za ubijene studente, prvobitno zakazano za sredu uveče, odloženo je za posle praznika.

Fotografije ubijenih studenata Univerziteta Virdžinija - Devina Čendlera, Lajvela Dejvisa juniora i Dešona Perija.
Fotografije ubijenih studenata Univerziteta Virdžinija - Devina Čendlera, Lajvela Dejvisa juniora i Dešona Perija.

Proteklog vikenda, u SAD se dogodilo još jedno ubistvo studenata - trojica članova univerzitetskog tima u američkom fudbalu ubijena su u pucnjavi u nedelju uveče na kampusu Univerziteta Virdžinija po povratku sa zajedničkog izleta u prestonicu Vašington, gde su gledali jednu pozorišnu predstavu. Usledila je velika potera i vlasti su u ponedelju saopštile da je osumnjičeni, Kristofer Darnel Džons - uhapšen. Džons je 2018. i sam bio igrač tima Univerziteta Virdžinije za američki fudbal a tim za procenu pretnji obratio je pažnju na njega u jesen 2022, kada je Kancelarija za studentska pitanja dobila informaciju da je Džons jednoj osobi koja nije deo univerziteta, rekao da poseduje vatreno oružje, iako nije izneo nikakve pretnje.

XS
SM
MD
LG