Linkovi

Trojica sportista Univerziteta Virdžinija ubijena u pucnjavi, osumnjičeni uhapšen


Policija na mestu pucnjave na Univerzitetu Virdžinija.
Policija na mestu pucnjave na Univerzitetu Virdžinija.

Trojica studenata su ubijena, a dve osobe ranjene u nedelju uveče, u pucnjavi blizu parking garaže Univerziteta Virdžinija. Sva trojica ubijenih su članovi tima za američki fudbal, saopštio je predsednik Univerziteta Džim Rajan. Policija je saopštila da je osumnjičeni napadač uhapšen.

Rajan je otkrio identitet ubijenih studenata, a šef policije Univerziteta Tim Longo saopštio da su Devin Čandler i Dešon Peri stradali na licu mesta, dok je Lavel Dejvis podlegao ranama u bolnici. Dvoje povređenih takođe su prebačeni u Medicinski centar Univerziteta Virždinija, naveo je Longo, dodajući da je jedna osoba u dobrom, a druga u kritičnom stanju.

Pucnjava se dogodila u školskom autobusu kojim su se studenti vraćali sa putovanja. Osumnjičeni Kristofer Darnel Džons, koji ima 22 godine, takođe je student univerziteta, a pre nekoliko godina bio je u sastavu fudbalskog tima.

Bio je od ranije poznat timu za procenu opasnosti Univerziteta Virdžinija, jer je u septembru ove godine Kancelarija za studentska pitanja prijavila da je dobila informaciju da je Džons osobi koja nema veze sa koledžom pomenuo da ima pištolj, ali nije izneo pretnje.

Tokom istrage, ta osoba je rekla da nikad nije videla pištolj, što je rekao i Džonsov cimer.

"Istraga je kasnije zatvorena, jer svedoci nisu učestvovali u procesu", izjavio je Longo

Časovi u ponedeljak su otkazani, a neuobičajena tišina je vladala na kampusu u Šarlotstvilu dok je policija tragala za osumnjičenim koga je opisala kao "naoružanog i opasnog".

"Ovo je poruka za koju se svaki lider nada da nikada neće morati da je pošalje i duboko sam potrešen zato što se ovo nasilje dogodilo na Univerzitetu Virdžinije", napisao je predsednik Univerziteta Virdžinije na Tviteru. "Ovo je traumatičan incident za sve u našoj zajednici".

Pre više od 15 godina, 16. aprila 2007, jedan drugi univerzitet u Virdžiniji postao je poprište jedne od najsmrtonosnijih pucnjava u američkoj istoriji. 23-godišnji mentalno oboleli student koji je kasnije sebi oduzeo život ubio je 27 studenata i petoro članova osoblja koledža Virdžinija Tek u Bleksburgu.

XS
SM
MD
LG