Linkovi

Novo masovno ubistvo u SAD: Menadžer Volmarta ubio 6 kolega


Policijska vozila ispred Volmarta, u Česapiku u Virdžiniji (Foto: AP/Alex Brandon)
Policijska vozila ispred Volmarta, u Česapiku u Virdžiniji (Foto: AP/Alex Brandon)

VAŠINGTON - Menadžer supermarketa Volmart u Česapiku, u Virdžiniji, pucao je na svoje kolege i ubio šestoro, saopštili su u sredu policija i očevici. Reč je o drugom masovnom ubistvu u Americi za četiri dana.

Napadač, koji je po svemu sudeći izvršio samoubistvo, bio je mrtav kada ga je policija pronašla, rekao je šef policije Česapika Mark Soleski. Još nije poznat motiv napada, u kojem je ranjeno najmanje 6 osoba.

Napadač je identifikovan kao 31-godišnji Andre Bing koji je za Volmart radio od 2010. godine.

Jedna od radnica, Brijana Tejlor, ispričala je da se noćni tim od 15 do 20 članova sastao u jednoj od prostorija u prodavnici da razmotri jutarnje planove. Na početku sastanka, jedan od menadžera rekao je da sve čeka laka noć, kada je Bing počeo da puca.

Bog me je spasio od metka. Bukvalno sam gledala kako tela padaju", navela je Tajler.

Zvaničnici su na nalogu grada na Tviteru naveli da su tela tri osobe, uključujući i Binga, pronađene u prostoriji. Jedna od žrtava je pronađena blizu ulaza u radnju, dok su tri podlegle povredama u bolnici.

Guverner Virdžinije Glen Jangkin tvitovao je da je u kontaktu sa zvaničnicima za sprovođenje zakona u Česapiku, drugom po veličini gradu u toj američkoj državi.

"U našoj zajednici nema mesta za užasne činove nasilja", tvitovao je Jangkin koji je naložio da se u znak sjećanja na žrtve zastave spuste na pola koplja.

"Šokirani smo tragičnim događajem u Česapiku. Molimo se za sve one koji su pogođeni. Sarađujemo sa policijom i fokusirani smo na podršku saradnicima", saopštila je kompanija Volmart.

Predsednik SAD Džo Bajden osudio je novo nasilje, koje se dogodilo uoči proslave praznika Dana zahvalnosti u četvrtak.

"Zbog još jednog užasnog i besmislenog čina nasilja, za ovaj Dan zahvalnosti ima još više stolova sa praznim stolicama. Ima još više porodica koje su spoznale najgori gubitak i bol", poručio je Bajden u saopštenju.

"Ove godine, potpisao sam najznačajniju reformu zakona o oružju proteklu generaciju, ali to ni izbliza nije dovoljno. Moramo da preduzmemo veću akciju", naglasio je Bajden.

To je druga velika pucnjava u Virdžiniji za nešto više od nedelju dana. Tri fudbalera na Univerzitetu Virdžinije ubijena su 13. novembra u pucnjavi u školskom autobusu kojim su se studenti vraćali sa putovanja. Dve osobe su povređene.

Masovno ubistvo u Volmartu takođe se dogodilo tri dana pošto je napadač otvorio vatru u gej klubu u Kolorado Springsu i ubio pet, a ranio 17 osoba.

U Volmartu u Teksasu se 2019. takođe dogodilo masovno ubistvo. Napadač, koji je pucao sa namerom da ubije Meksikance, usmrtio je 22 osobe. U Volmartu tada nije bilo obezbeđenja.

Volmart je posle masakra u Teksasu povukao iz prodaje vatreno oružje, ali je 2020. godine ono ipak vraćeno na rafove u oko polovini radnji u SAD.

Demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner tvitovao je da mu je "muka od vesti o još jednom masovnom ubistvu."

Prema bazi podataka Asošijeted presa, dnevnika Ju Es Ej Tudej i Univerziteta Nortvestern, koja obuhvata informacije o masovnim ubistvima u Americi od 2006. ova godina je bila naročito nasilna.

U SAD je do sada u 2022. godini bilo 40 masovnih ubistava, u poređenju sa 45 tokom cele 2019. Masovno ubistvo se definiše kao napad sa najmanje 4 žrtve, ne računajući ubicu.

XS
SM
MD
LG