Linkovi

"Čudovište": Porodice žrtava obratile se napadaču iz Parklenda


Porodice žrtava masovnog ubistva u školi u Parklendu na pretresu povodom izricanja kazne napadaču Nikolasu Kruzu (Foto: Amy Beth Bennett/Pool via REUTERS)
Porodice žrtava masovnog ubistva u školi u Parklendu na pretresu povodom izricanja kazne napadaču Nikolasu Kruzu (Foto: Amy Beth Bennett/Pool via REUTERS)

U utorak je počeo dvodnevni sudski pretres na kojem će biti izrečena kazna Nikolasu Kruzu, koji je u srednjoj školi u Parklendu ubio 17 osoba. Na početku pretresa, Kruzu su se direktno obratili članovi porodica žrtava.

Roditelji, supruge, braća i sestre, djeca i neki od povrijeđenih u napadu u srednjoj školi Mardžori Stonmen Daglas 14. februara 2018. godina satima su davali emotivne izjave, u kojima su izražavali bijes i tugu. Većina je kritikovala porotu što Kruza nije osudila na smrtnu kaznu.

“Ovo stvorenje se ne može iskupiti", poručio je Maks Šahter, čiji je 14-godišnji sin Aleks upucan kroz prozor učionice. Obraćajući se Kruzu, rekao je da se nada da će "mu drugi zatvorenici nanositi bol, nadam se 17 puta više, dok ne budeš vrištao i molio za milost kao i tvoje žrtve"

Debra Hikson - supruga direktora za školske sportove Krisa Hiksona, veterana koji je ubijen dok je pokušavao da zaustavi masovno ubistvo - prva se obratila Kruzu.

"Oteo si nam ga i nisi dobio pravdu koju si zaslužio. Nema olakšavajućih okolnosti za monstruozan i okrutan način na koji si ga oteo".

Kris Hikson je u napadu bio povrijeđen i srušio se na pod kada ga je Kruz ponovo upucao. Više od 10 minuta je pokušavao da ustane prije nego što je umro.

"Na poklon si dobio milost - koju nisi imao ni za jednu žrtvu. Ništa ti neću poželjeti danas. Neće me biti briga šta će ti se dogoditi. Bićeš poslat u zatvor, počećeš da odslužuješ kaznu, bićeš broj i za mene ćeš prestati da postojiš", poručila je supruga ubijenog Krisa Hiksona.

Članovi porodica i jedna nastavnica rekli su Kruzu da su razočarani što je porota preporučila da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a ne smrtnu.

"Nadamo se da ćeš ti, čudovište koje je ovo uradilo našem sinu, do kraja života trpjeti bol. Kakvu god bol budeš trpio u zatvoru, nažalost to će biti samo dio onoga što je Ben pretrpio", rekao je Erik Vikander, otac učenika Bena Vikandera, koji je imao sedam operacija.

Stejsi Lipel, povrijeđena nastavnica, rekla je Kruzu da je "slomljena i da joj se život promijenio",

"Zbog tebe, provjeravam sve izlaze gdje god da sam. Zbog tebe, zamišljam šta je najgore što može da se dogodi meni i mojoj porodici. Zbog tebe, nikada se neću osjećati bezbjedno. Ne mogu da ti oprostim. Čudovište si bez griže savjesti i ne bi trebalo da živiš", rekla je Lipel.

Nakon što se završi obraćanje porodica ubijenih i povrijeđenih, sutkinja će u srijedu formalno osuditi Kruza na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovno oslobađanje. Sutkinja nema drugu opciju, s obzirom na to da porota nije mogla da donese jednoglasnu odluku da 24-godišnji bivši učenik srednje škole Stonmen Daglas zaslužuje smrtnu kaznu.

Neke od porodica napale su Kruzove javne branioce i optužile ih da su obmanuli neke porotnike da vjeruju da je Kruz imao mentalnih problema zbog alkoholizma majke.

Međutim, Kruzova vodeća pravna zastupnica Melisa Meknil tražila je od sudije da spriječi porodice da napadaju nju i njene kolege direktno, navodeći da su radili u okvirima Kruzovih ustavnih prava na odbranu.

Jedan član porodice koji je odbio da se direktno obrati Kruzu je Fred Gutenberg, čija je 14-godišnja ćerka Džejmi upucana u leđa dok je pokušavala da pobjegne.

Gutenberg je u utorak tvitovao da se neće ništa promijeniti ako se obrati "čudovištu" koje je ubilo njegovu ćerku.

Kruzovi advokati saopštili su da se ne očekuje da će on govoriti na pretresu. Izvinio se prošle godine u sudnici nakon što se izjasnio da je kriv.

Posle izjašnjavanja krivice, uslijedilo je tromjesečno suđenje za izricanje kazne koje je završeno 13. oktobra. Devet članova porote je bilo za smrtnu kaznu, a tri su bila protiv. Prema zakonima Floride, potrebna je jednoglasna odluka za izricanje smrtne kazne.

Tužioci su saopštili da je Kruz sedam mjeseci planirao napad prije nego što je ušao u školu, ispalio 140 metaka iz poluatomatske puške AR-15 u hodnicima i u učionicama. Neke povrijeđene je upucao dok su ležali na zemlji.

XS
SM
MD
LG