Linkovi

Stoltenberg za Glas Amerike: Srbija sama odlučuje


Mi pozdravljamo činjenicu da je Srbija bliski partner NATO-a. Mi sarađujemo sa Srbijom: Jens Stoltenberg

Na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje o zabrinutostima u vezi sa kineskom ulogom u regionu, kada je reč o novoj 5G tehnologiji.

Stoltenberg je rekao da zemlje koje su članice NATO-a, ili teže da se priključe NATO-u, kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, među kojima je i bezbedan i siguran način komunikacije.

Postoje zahtevi koji moraju da se ispune kada je reč o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, dodao je Stoltenberg, ali i naglasio da se ti zahtevi ne odnose na zemlje koje nisu članice.

"Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu. Mi pozdravljamo činjenicu da je Srbija bliski partner NATO-a. Mi sarađujemo sa Srbijom. Nedavno smo imali jednu od naših vežbi civilne pripravnosti u Srbiji. A i ja sam posetio Beograd, sastao se sa predsednikom Srbije. On i ja smo otvorili smo tu vežbu, koja pokazuje da radimo zajedno", dodao je Stoltenberg, a zatim zaključio:

"Srbija je (vojno, prim. aut) neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke“.

Opširniji intervju sa generalnim sekretarom NATO-a pročitajte ovde, a ​transkript razgovora u celosti ovde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG