Linkovi

Stoltenberg: Saradnja NATO i Srbije dokazana na delu


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu Beogradskog bezbednosnog foruma
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu Beogradskog bezbednosnog foruma

NATO i Srbija rade zajedno i tako jačaju svoje partnerstvo, izjavio je danas u Beogradu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i dodao da najbolji način da se pokaže da je reč o jakom partnerstvu nisu dugački govori, već akcije na terenu.

Učestvujući na skupu Beogradskog bezbednosnog foruma "Liderstvo za bezbednost regiona" zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ocenio da zajedničke vežbe nisu samo reči, već i dela.

On je rekao i da je ne tako davno situacija u ovom regionu bila mnogo opasnija i teža nego danas, a " nestabilnost u ovom regionu je veliki bezbednosni rizik za celu Evropu i NATO", naglasio je Stoltenberg i izrazio zabrinutost zbog povratka na scenu nacionalisitčke retorike u region.

"Mi ne možemo rešavamo probleme regiona, njih treba da rešavaju ljudi koji ovde žive. I zato pozivam na mir i razumevanje i da se ne vraćamo nacionalstičkoj retorici", poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je govorio i o savremenim, hakerskim pretnjama, i tom prilikom on je rekao da je zbog toga alijansa podigla borbenu gotovost, kao i spremnost obaveštajnih službi i spremnost u visokotehnološkom aspektu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost u regionu, jer je to, kako je rekao, neophodno za ekonomski napredak.

Kako je naveo, Srbija će dati sve od sebe da ne izaziva glavoblje velikim silama, ali i da ne stvara glavobolju sopstvenom narodu, kao i da stvori bolje privredno okruženje koje omogućava razvoj:

"Daćemo sve o sebe da se sačuva dijalog sa prištinskim Albancima, daćemo sve od sebe da uspostavimo bolje odnose sa novim bosanskim rukovodstvom. I mislim da nema sumnje da ćemo morati da imamo bolje odnose sa Hrvatskom", istakao je Vučić.

Stoltenberg je pozdravio ideju o uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora i integrisanju regionalnog ekonomskog tržišta. Uspeh na tom polju nije dobar samo za privredu, već i za bezbednost, jer privredni i trgovinski odnosi stvaraju više poverenja, rekao je Stoltenberg i dodao da ima ohrabrujućih znakova i kad je reč o ekonomskom rastu u Srbiji.

XS
SM
MD
LG