Linkovi

Razrešen Stiv Linik - generalni inspektor Stejt departmenta


Stiv Linik - razrešeni zvaničnik Generalnog inspektorata Stejt departmenta (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo)
Stiv Linik - razrešeni zvaničnik Generalnog inspektorata Stejt departmenta (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo)

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je Stiva Linika, generalnog inspektora Stejt departmenta.

Stiv Linik predvodio je telo u okviru Stejt departmenta čija je nadležnost otkrivanje i istraga zloupotreba, prevara i lošeg rukovođenja u okviru državnog sekretarijata zaduženog za vođenje američke spoljne politike i međunarodnih odnosa.

U pismu Nensi Pelosi, predsedavajućoj Predstavničkom domu američkog Kongresa, Tramp je naveo da je izgubio poverenje u njegove sposobnosti da obavlja dužnost – iako nije naveo konkretan razlog za svoju odluku, objavila je agencija Rojters.

"Obaveštavam vas da sprovodim predsedničko ovlašćenje kojim smenjujem sa funkcije generalnog inspektora Stejt departmenta – odluku koja će stupiti na snagu za trideset dana”, navedeno je u pismu predsednika Trampa.

Stejt department je u međuvremenu saopštio da će Linika zameniti Stiven Akard - direktor Kancelarije za strane misije Stejt departmenta.

"Ambasadoru Akardu je septembra 2019. potvrđen izbor na funkciju direktora Kancelarije za strane misije i željno očekujemo da preuzme predvođenje Kancelarije generalnog inspektora”, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Stiv Linik, na funkciju koje je razrešen, izabran je 2013. u vreme administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i poslednji je u nizu kontrolora rada vlade koji je smenjen poslednjih nedelja, navodi agencija Rojters.

Predstavnici demokrata osudili su Linikovu smenu. Eliot Engel, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, izneo je sumnje da je razrešenje povezano za istragu koju je Generalni inspektorat pokrenuo o državnom sekretaru Majku Pompeu.

Tokom maja predsednik Tramp otpustio je Kristi Grim, koja je predvodila Kancelariju za zdravstvo i usluge Generalnog inspektorata, posle optužbi da je kreirala, kako je ukazano, lažne dosijee o američkim bolnicama koje nisu raspolagale dovoljnom količinom opreme u vreme pandemije Kovida 19.

U aprilu sa funkcija su razrešeni Glen Fajn, koji je bio zadužen za procenu državne reakcije na globalnu pandemiju koronavirusa, kao i Majkl Etkinson (generalni inspektor obaveštajne zajednice) – koji je prvi informisao Kongres o prijavi uzbunjivača što je dovelo do pokretanja opoziva predsednika Trampa – procesa koji nije izglasan u američkom Senatu.

XS
SM
MD
LG