Linkovi

Otpušten potpukovnik Vindman, svedok u istrazi protiv Trampa


Aleksandar Vindman svedočio je pred Odborom za obaveštajna pitanja u Predstavnčkom domu 19. novembra 2019.
Aleksandar Vindman svedočio je pred Odborom za obaveštajna pitanja u Predstavnčkom domu 19. novembra 2019.

Potpukovnik Aleksandar Vindman iz Saveta za nacionalnu bezbednost, jedan od ključnih svedoka u istrazi predsednika Trampa koja je vođena u Predstavničkom domu, otpušten je u petak. Vindmana je obezbeđenje ispraitlo iz Bele kuće a njegov advokat Dejvid Presman saopštio je da je otpušten iz odmazde zbog svog svedočenja.

"Nema sumnje, ni za jednog Amerikanca, zašto je ovaj čovek ostao bez posla i zašto ova zemlja sada ima jednog manje vojnika koji služi u Beloj kući", saopštio je Presman, i dodao da je "potpukovnik Vindman otpušten zato što je rekao istinu".

Kako prenose američki mediji, istog dana je otpušten i brat Aleksandra Vindmana koji je takođe radio u Beloj kući.

Vindman, koji je u julu lično slušao telefonski razgovor predsednika Trampa sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, svedočio je u novembru da je Tramp uputio nedolični zahtev Zelenskom. Sporni razgovor bio je u centru istrage protiv republikanskog predsednika. Vindman je demokratskom odboru rekao da nije mogao da "veruje sopstvenim ušima." Tramp je tražio od Zelenskog da pokrene istrage njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i osporene teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke predsedničke izbore 2016. Ipak, u istom svedočenju, rekao je da ga ne brine da će trpeti posledice zato što svedoči. "Biću u redu, zato što sam rekao istinu."

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost odbio je da komentariše otpuštanje Vindmana. Jedan izvor Rojtersa naveo je da će potpukovnik biti premešten u Sekretarijat za odbranu. Njegov posao u Beloj kući trebalo je da istekne u julu. Sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je u petak da Pentagon štiti sve svoje pripadnike od odmazde.

XS
SM
MD
LG