Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe traži odbacivanje optužbi protiv Trampovog bivšeg savetnika


Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin
Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin

Sekretarijat za pravosuđe SAD zatražio je da se obustavi sudski postupak protiv Majkla Flina, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa.

To je učinjeno posle rastućeg pritiska predsednika i njegovih saradnika, a demokrate su optužile sekretara za pravosuđe Vilijema Bara da politizuje pravosuđe time što ispunjava Trampove želje i štiti njegove prijatelje od sudskih procesa, piše Rojters.

Majkl Flin, nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, priznao je da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusima, posle istrage koja se vodila o vezama Trampove kampanje i Rusije.

Sekretarijat za pravosuđe SAD je u četvrtak podneo zahtev okružnom sudiji Emetu Salivenu, koji je vodio Flinov slučaj, da odbaci optužbe. Sudije obično prihvate takve zahteve, ali imaju pravo da postavljaju pitanje zbog čega se to od njih traži, pa čak i da odbiju zahtev - što je u ovom slučaju malo verovatno.

Predsednik Donald Tramp je često u javnosti napadao postupak koji se vodi protiv Majkla Flina, a u martu ove godine optužio je Sekretarijat za pravosuđe i FBI da su uništili život Flinu i njegovoj porodici i rekao da razmišlja da pomiluje svog bivšeg savetnika.

Flin je jedan od nekolicine Trampovih saradnika koji su bili obuhvaćeni istragom Roberta Malera o tome da li su Rusi pomogli Trampu da pobedi na izborima i da li je predsednik opstruisao pravdu. Nekadašnji bliski saradnici predsednika Rodžer Stoun i Pol Manafort osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

Sekretarijat za pravosuđe sada u zahtevu sudu navodi da sumnja da je intervju, koji su istražitelji FBI vodili sa Flinom u januaru 2017, rađen na "legitimnim osnovama" i da Flinove izjave nisu dovoljan dokaz.

"Ovde nije ustanovljeno krivično delo. Nije bilo osnova ni za kontraobaveštajnu istragu o Flinu u toj fazi", rekao je sekretar za pravosuđe Vilijem Bar u intervjuu za televiziju Si Bi Es (CBS).

Neposredno pre nego što je Sekretarijat za pravosuđe podneo zahtev sudu da se odbace optužbe, sa Flinovog slučaja se povukao dugogodišnji, karijerni tužilac Brendon Ven Grek.

Majkl Flin otpušten je posle 24 dana iz Bele kuće kada je utvrđeno da je slagao FBI o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kislijakom, u sklopu istrage koja se vodila o dosluhu Trampa i Rusije.

Prema optužnici, Flin je u decembru 2016. pošto je Tramp pobedio, sa Kislijakom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji i zatražio pomoć Moskve za odlaganje glasanja o rezoluciji u UN koja bi štetila Izraelu.

Flin je sklopio dogovor o priznanju krivice koji je podrazumevao i saradnju sa istražiteljima, ali je potom promenio advokata i tvrdio da su ga istražitelji naveli da laže o svojim kontaktima sa Kislijakom.

Tužilac je zatražio zatvorsku kaznu od 6 godina za Majkla Flina, ali je izricanje presude nekoliko puta odlagano.

XS
SM
MD
LG