Linkovi

SAD pozdravile rezultate izbora i podsetile da je Srbija osudila rat u Ukrajini, reakcije i iz EU


Zastave Srbije i Sjedinjenih Država (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)
Zastave Srbije i Sjedinjenih Država (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Srbija se pridružila demokratijama celog sveta, uključujući sve svoje susede, u osudi Putinovog rata u Ukrajini”, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike na upit koji se, između ostalog, odnosio na deo obraćanja Aleksandra Vučića, predsedničkog kandidata i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), prilikom proglašenja pobede nakon nedeljnih izbora.

Vučić je tada, između ostalog, poručio da će Srbija biti neutralna i prijateljski orijentisana prema Rusiji.

Neimenovani portparol Stejt departmenta podsetio je da je izjašnjavanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija snažna i jedinstvena poruka, kao i potvrda težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Očekujemo da Srbija sa nama bude ujedinjena u snažnoj poruci podrške Ukrajini – protiv rata koji je ruska strana izabrala”, ukazano je u odgovoru Glasu Amerike.

Takođe, u odgovoru Stejt departmenta navedeno je da Sjedinjene Države pozdravljaju ishod izbora u Srbiji i istovremeno izražavaju zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

SAD su zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dobilo značajnu podršku na izborima - što je jasna podrška strateškim prioritetima Srbije”, navedeno je u odgovoru.

Ukazano je i da su SAD saglasne sa preliminarnim zaključcima posmatračke misije OEBS-a da je glasanje u celini proteklo mirno i da su osnovne slobode u velikoj meri poštovane.

Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže funkcionere, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike”, ukazano je iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Takođe, rečeno je da Sjedinjene Države pozdravljaju saradnju Vlade Srbije sa posmatračkom misijom OEBS-a i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).

Pozivamo vlasti da se posvete nedostacima koje je uočila misija OEBS-a. Sjedinjene Države podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji i radujemo se nastavku naših napora u izgradnji produktivnih odnosa sa Srbijom i unapređenju naših odnosa”, navedeno je u odgovoru za Glas Amerike.

Prema preliminarnim rezultatima koje je u ponedeljak uveče usvojila Republička izborna komisija (RIK) - najviše glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima osvojio je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i lista koju je predvodio.

Isto važi i kada je reč o izborima za grad Beograd.

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština.

Bilčik i Fajon: Povratak pluralizma u Skupštinu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća Delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon pozdravili su povratak pluralizma u Skupštinu Srbije, uz žaljenje zbog veoma polarizovanog političkog okruženja i izborne kampanje, preneo je danas portal EWB.

Oni su u zajedničkom saopštenju pozdravili povećanu izlaznost birača i povratak pluralizma u parlament u Srbiji nakon učešća velikog broja strana i kandidata iz širokog političkog spektra na izborima 3. aprila, dodavši da će sa novim paralmentom raditi na konkretnim merama za jačanje demokratije i vladavine prava u Srbiji.

Tanja Fajon i Bilčik su osudili napad na opozicionog lidera Pavla Grbovića i izjavili da žale zbog visoko polarizovanog političkog okruženja, koje je obeležno ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlasti na birače.

"Žalimo zbog visoko polarizovanog političkog okruženja predizborne kampanje, obeleženog ograničenim medijskim pluralizmom i pritiscima vlasti na birače. Osuđujemo nasilni napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grbovića", kažu Fajon i Bilčik.

U zajedničkom saopštenju oni su napisali da žale i zbog "nejasne komunikacije" Republičke izborne komisije o preliminarnim rezultatima nakon zatvaranja biračkih mesta.

Bilčik i Fajon poručili su da je neophodno sprovesti preporuke koje će iznati ODIHR, kao i da se moraju preduzeti koraci kako bi se pokrenula "evropska agenda u korist svih građana Srbije".

"Izražavamo žaljenje zbog činjenice da Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju blizu svojih domova uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, kao što je to bio slučaj u više navrata”, zaključili u poslanici Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG