Linkovi

Istraživanje: Većina građana Srbije misli da su za rat u Ukrajini odgovorni SAD i NATO


Protest podrške Rusiji u Beogradu, 4. marta 2022.
Protest podrške Rusiji u Beogradu, 4. marta 2022.

BEOGRAD - Više od 60 odsto građana Srbije smatra da su za rat u Ukrajini odgovorni SAD i NATO, a samo 3,5 odsto veruje da je za to odgovorna Rusija, pokazalo je istraživanje predstavljeno na debati "Srbija 1999. i Ukrajina 2022 - sličnosti i razlike".

Predstavnik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, predstavljajući istraživanje, rekao je da 4,5 odsto građana Srbije kao krivca za dešavanja u Ukrajini vidi Ukrajinu, dok 31,9 odsto nema stav, prenosi Fonet.

Pet odsto ispitanika smatra da je Ukrajina u pravu, 35,5 odsto da je Rusija, 29,3 odsto da niko nije u pravu, dok stav nema 30,3 odsto.

Vukadinović je ocenio da je javno mnjenje "spontano rusofilno", te da građani osećaju nastavak nastavak onoga što se dešavalo 1999.

Profesor Dušan Proroković rekao je da se na Rusiju primenjuje koncept "otpadničke države", kakav je važio za Saveznu Republiku Jugoslaviju prilikom vazdušnih udara NATO 1999. godine.

"Rusija nije Srbija, okolnosti u svetu su drugačije nego 1999. godine, jer je svet tada bio unipolaran, pa su SAD mogle da zaobilaze Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i ubrzano šire NATO na istok, dok je 2008. počela transformacija ka multipolarnom svetu, pa će i ishod danas biti drugačiji", izjavio je Proroković, prenosi Fonet.

U Srbiji je održano nekoliko masovnih skupova podrške Rusiji i nekoliko skupova podrške Ukrajini na kojima je bilo znatno manje ljudi.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid skrenula je pažnju na kampanju dezinformacija koje Rusija širi kako bi opravdala rat, a koje prenose i mediji u Srbiji.

XS
SM
MD
LG