Linkovi

Bajden: Putin da odgovara pred sudom zbog ratnog zločina u Buči


Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima po dolasku u Vašington iz Vilmingtona u Delaveru, 4. aprila 2022.
Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima po dolasku u Vašington iz Vilmingtona u Delaveru, 4. aprila 2022.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sudi zbog ratnih zločina koje su navodno počinili ruski vojnici u Buči, predgrađu Kijeva.

"Možda se sećate da su me kritikovali zato što sam Putina nazvao ratnim zločincem", rekao je Bajden reporterima u Beloj kući. "Pa, videli ste šta se dogodilo u Buči. On jeste ratni zločinac. Ali moramo da prikupimo informacije."

Američki predsednik, međutim, nije želeo da događaje u Buči nazove genocidom, rekavši: "Ne, to je ratni zločin". Takođe je izjavio da je Putin "brutalan".

Bajden je rekao da SAD treba da nastave da snabdevaju Ukrajinu oružjem da bi nastavila da se bori, i potvrdio da će tražiti nove sankcije protiv Moskve.

Automobil izbuše mecima na praznoj ulici u Buči, 1. aprila 2022.
Automobil izbuše mecima na praznoj ulici u Buči, 1. aprila 2022.

Bajden je razgovarao sa novinarima nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio Buču, grad u blizini Kijeva, gde su prema rečima ukrajinskih zvaničnika pronađena tela civila. Zelenski je ruski čin nazvao "genocidom" i pozvao Zapad da uvede još jače sankcije Ukrajini. Kremlj kategorično odbacuje sve optužbe u vezi sa ubistvima civila, uključučjući i Buču, i navodi da je ukrajinska strana "lažirala" prizore ubijenih civila.

Tela 410 civila su nađena u gradovima blizu Kijeva koje su nedavno ponovo osvojile ukrajinske snage nakon što su u njih ušli ruski vojnici, izjavila je glavna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova. Nnovinari Asošijeted presa videli su tela najmanje 21 osobe u različitim delovima oko Buče, severozapadno od Kijeva.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da će Bajden vršiti pritisak da se osigura da Putin plati cenu za ratne zločine u Ukrajini. Dodao je da će se SAD konsultovati sa saveznicima u pogledu te odgovornosti, i da bi to moglo da se dogodi pred Međunarodnim krivičnim sudom ili nekim drugim putem.

Saliven je naglasio da su prizori iz Buče tragični i šokantni i najavio da će dodatne američke sankcije protiv Rusije biti objavljene ove nedelje. Saliven je na konferenciji za novinare rekao i da Rusija intenzivira kampanju u istočnoj Ukrajini, sa verovatnim planovima da u tom regionu "rasporedi desetine hiljada vojnika".

Američki Stejt department u ponedeljak je saopštio da Sjedinjene Države, na zahtev Ukrajine, podržavaju multinacionalni tim međunarodnih tužilaca u regionu da bi se prikupili i analizirali dokazi o zverskim zločinima i osigurala odgovornost.

"Pratimo i dokumentujemo zverstva i delimo informacije sa institucijama koje rade na tome da se utvrdi odgovornost", rekao je portparol Ned Prajs.

Zvaničnici Bele kuće kažu da su se razgovori o uvođenju novih sankcija Rusiji intenzivirali posle navoda o zločinima u Buči. Bajden je rekao da će nastaviti na proširivanju sankcija ali nije precizirao koji bi sektori mogli da budu meta sledećih američkih sankcija.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da komentari američkog predsednika o Vladimiru Putinu pokazuju da neki na Zapadu "imaju problem sa svojom savešću."

Rusija je zatražila održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Buči, navodeći da "takve provokacije predstavljaju pretnju međunarodnom miru i stabilnosti." Lavrov je za ponedeljak popodne najavio konferenciju za novinare u Ujedinjenim nacijama na kojoj će ruska misija "iznetei detaljni materijal da pokaže pravu prirodu incidenata u Buči."

Jedan visoki zvaničnik američkčog Sekretarijata za odbranu, koji je u ponedeljak razgovarao sa novinarima, nazvao je otkriće tela civila u Bučič popsle ruskog povlačenja "užasnim" i "mučnim", dodajući da treba sprovesti dalju istragu o okolnostima njihovog ubistva. Izjavio je da SAD ubrzano rade na tome da pruže novu pomoć ukrajinskoj odbrani, prenela je iz Pentagona novinarka Glasa Amerike Karla Bab.

XS
SM
MD
LG