Linkovi

Ambasador SAD čestitao Vučiću reizbor, čestitke stižu i od lidera regiona i sveta


Ambasador SAD Kristofer Hil predaje akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 31. marta 2022. u Beogradu (Foto: VOA)
Ambasador SAD Kristofer Hil predaje akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, 31. marta 2022. u Beogradu (Foto: VOA)

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil čestitao je Aleksandru Vučiću osvajanje drugog mandata na najvišem položaju u zemlji.

"Čestitam Aleksandru Vučiću ponovni izbor za predsednika Srbije i svim kandidatima koji su učestvovali na izborima. Upućujem pohvale građanima Srbije što su ostvarili svoje demokratsko biračko pravo", poručio je na Tviteru novi američki ambasador u Beogradu.

Kristofer Hil je doputovao u Beograd prošlog četvrtka i istog dana predao akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Američki Senat potvrdio ga je kao novog ambasadora u Srbiji 11. marta, a predsednik bajden n ominovao ga još polovinom oktobra prošle godine.

Čestitke iz sveta

Princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan čestitao je u telefonskom razgovoru predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima održanim 3. aprila, saopšteno je u utorak iz Vučićevog kabineta.

Vučiću su pobedu na presedničkim izborima ranije čestitali ruski predsednik Vladimir Putin, francuski šef države Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, a u ime Slovenije predsednik Borut Pahor i premijer Janez Janša.

Čestitke Vučiću stigle su i od predsednika Češke Miloša Zemana i predsednika Bugarske Rumena Radeva, kancelara Austrije Karla Nehamera, albanskog premijera Edija Rame, kao i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, saopšteno je ranije iz Vučićevog kabineta.

Čestitali Ši Đinpong, Žozef Borelj, Milo Đukanović...

Čestitka je stigla iz od predsednika Kine Ši Đinpinga, saopšteno je kasnije u utorak iz Vučićevog kabineta.

"Povodom Vašeg ponovnog izbora za predsednika Republike Srbije, želim u ime Vlade i naroda Kine, kao i u svoje lično ime, da Vama uputim srdačnu čestitku", navodi se u čestitki.

Ši Đinping je istakao da poslednjih godina, sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održava vitalni trend razvoja.

"Međusobno političko poverenje naše dve zemlje je čvrsto i praktična saradnja daje bogate rezultate. Suočavajući se sa promenama kakve nisu viđene vek unazad, naše dve strane se pridržavaju uzajamnog poštovanja i tretiraju jedni druge na ravnopravnoj osnovi i zajedno unapređuju izgradnju zajednice za zajedničku sudbinu čovečanstva i pozitivno doprinose očuvanju međunarodne pravičnosti i pravde", naveo je Ši.

On je dodao da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i posebno neguje dobar poslovni odnos i lično prijateljstvo koje je uspostavio sa Vučićem.

"Spreman sam da sa Vama ulažem zajedničke napore i jačam strateške komunikacije naše dve zemlje, učvršćujem međusobno političko poverenje naše dve strane, proširujem i produbljujem međusobno korisnu saradnju u različitim oblastima, da kontinuirano vodimo kinesko-srpske odnose ka novim rezultatima, kako bismo doprineli blagostanju naše dve zemlje i dva naroda", navodi se u čestitki Ši Đinpinga.

Vučiću su pobedu na predsedničkim izborima čestitali brojni šefova država i vlada iz regiona i Evropske, a danas je čestitku uputio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

I predsednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je reizbor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, preneo je danas portal RTCG.

"U ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem vam srdačne čestitke i najbolje želje za uspeh u vršenju ove odgovorne funkcije, na dobro svih građana Srbije i ostvarenja ciljeva proevropske politike, kao jedinog puta mira i stabilnosti za naš region", napisao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG