Linkovi

Stano: Rast, konkurentnost, investicije


Portparol Komesarijata za proširenje EU te tri reči smatra ključnik kada se radi o novom ekonomskom pristupu Zapadnom Balkanu...

Evropska komisija nedavno je objavila novi ekonomski pristup Zapadnom Balkanu. Ideja je da se države regiona prilagode novoj ekonomskoj klimi u Evropskoj uniji, nastaloj na osnovu iskustava višegodišnje borbe sa ekonomskom krizom.

U Briselu se nadaju, kako to naglašava portparol Komesarijata za proširenje Peter Stano, da će rezultat biti brži i stabilniji rast ekonomija država koje su u fazi pridruživanja sa EU:

„Novi pristup ekonomskoj upravi na Zapadnom Balkanu je rezultat iskustava koje je EU prikupila poslednjih godina boreći se sa izazovima ekonomske krize. Verujem da je Unija uspela da se izbori sa krizom, načini mnoga poboljšanja i nauči mnoge lekcije. Ono što mi želimo je da upotrebimo stečeno iskustvo kako bismo pomogli državama koje su u procesu pridruživanja, smatrajući da će biti veoma korisno za njih da se već sada pripreme za primenu novih pravila i standarda koje je Unija usvojila tokom ekonomske krize.

Stano ističe da će fokus biti na ekonomiji, i da će EU pokušati da osnaži napore radeći zajedno, ne samo sa vladama, već i sa privatnim i javnim investitorima na Zapadnom Balkanu, kako bi se uspešno nosili sa ekonomskim izazovima.

"Kada je reč o državama Zapadnog Balkana, jasno nam je da su izazovi veliki - visoka nezaposlenost, posebno medju mladim ljudima, visoki javni dogovi i ne preterano razvijeno poslovno okruženje, izloženo mnogim, posebno političkim faktorima. Dakle, želimo da pomognemo vladama da rešavaju ove probleme u fazama ili odredjenim koracima. Jedan korak je pomoć u definisanju nacionalnog programa ekonomskih reformi, tako što ćemo zajedno da uspostavimo prioritete. Pripremićemo za svaku od država posebne preporuke - na šta se treba posebno fokusirati da bi imale konkurentniju ekonomiju, da bi privukle više investicija, da bi postigle što veći rast... To su, na neki način, tri ključne reči - rast, konkurentnost i investicije. To je u uskoj vezi sa reformama pošto želimo da im pomognemo u sprovodjenju ekonomskih reformi, baziranim na nacionalnim planovima, našim preporukama, ali i korišćenju IPA fondova. Takodje ćemo raditi sa investitorima iz regiona, ali i medjunarodnim, kako bismo im pomogli da se fokusiraju na oblasti gde mogu da investiraju, ali gde istovremeno mogu da dobiju i najbolje garancije u pogledu profita“, zakljkučio je Stano.
XS
SM
MD
LG