Linkovi

File: Nagrada za celokupne napore


Evropski komesar za proširenje, Štefan File (arhivski snimak)
Evropski komesar za proširenje, Štefan File (arhivski snimak)

Komesar za proširenje EU Štefan File demantuje tvrdnje da je pozitivan izveštaj EK o Srbiji nagrada za kooperativnost u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Srbija je juče od Evropske komisije dobila do sada najpozitivniji izvještaj o napretku u reformama i evropski integracijama. Komesar za proširenje, Štefan File, koji potpisuje izvještaj Komisije, demantuje tvrdnje da je riječ o nagradi za kooperativnost u normalizaciji odnosa sa Kosovom, i ukazuje da je riječ o široj slici prilika i ostvarenje na strani Srbije.

Iako je normalizacja odnosa sa Kosovom igrala presudnu ulomgu u ministarskoj odluci juna ove godine da sa Srbijom započnu pregovori o prijemu, tek objavljeni izvještaj Evropske komisije nije samo eho toga, ni uspjeha na tom polju postignutog aprilskim potpisom dvojice premijera.

"Riječ je, prije svega, o uvjerljivim, ozbiljnim koracima koi su preduzeti po pitanju ispunjavanja reformi i kriterija za evropsko članstvo, zatim, naravno, napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, tu je zatim činjenica koja se veoma cijeni a to je sve konstruktivnija uloga Srbije u regionu - ako ovome dodate i dobar početak skrininga imate sve elemente za pozitivnu ocjenu", kaže evropski komesar za proširenje, Štefan File:

Sa druge strane, komesar File priznaje da se ovih dana razgovara o različitim modalitetima gradnje normalizacije pdnosa sa Kosovom u konstrukciji budućih pregovora sa Srbijom - čini se da će tako, zajedno sa poglavljima koja bi, nadati se sredinom naredne godine već mogla biti otvorena, ona o vladavini prava, biti na stolu i poglavlje 35 koje se isključivo bavi normalizacijom odnosa. Opcija koju za sada zastupaju Njemačka i Italija je da odnosi Beograda i Prištine budu na stolu tokom cijelog trajanja prgovora o prijemu Srbije - to bi im, pojašnjava se, dalo sigurnost da Beograd, a ni Priština, neće u jednom trenutku normalizaciju medjusobnih odnosa maknuti u drugi plan svojih agendi.

Kada su u pitanju preporuke izvještaja, one se odnose uglavnom na nastavmak reformi, dok su kritike upućene pod stavkom "zaštite ljudskih prava", čime je označen stav Brisela prema još jednoj otkazanoj Paradi ponosa...

"Mislim da je to bila propuštena šansa jer kada gledam u vaše rezultate, vidim veoma dobru anti-diskriminacijsku strategiju. Vidim da je i mržnja našla svoje mjesto i krivičnom zakoniku, vidim da i ombudsman radi veoma aktivno, jedino ne vidim uslove pod kojima bi Parada ponosa bila održana...zato pripreme za naredu Paradu ponosa treba započeti odmah, da to ne bi bila još jedna propuštena šansa", konstatovao je File.

Sa svoje srane, Evropljani ne žele da propuste šansu - izvještaj Komisije nosi preporuku Evropskom savjetu za prvu medjuvladinu koferenciju sa Srbijom najkasnije januara naredne godine, dok evropski parlamentarci, medju kojima izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin, poručuje Briselu da se napori Srbije, posebno u slučaju uspješnp provedenih izbora na Kosovu 3.novembra, moraju nagraditi početkom pregovora još u decembru ove godine...

Rani početak pregovora zagovara i šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan, uvjeren da će to stimulisati evropsku agendu u cijelom regionu.
XS
SM
MD
LG