Linkovi

EP usvojio rezoluciju o Srbiji


U novoj rezoluciji o Srbiji, Evropski parlament podržao je početak pregovora o prijemu u EU, kao i napore na normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Evropski parlament je danas, sa 528 glasova za, 43 protiv i 51 uzdržanih, usvojio novu rezoluciju o Srbiji, rezoluciju koja pozdravlja dosadašnje napore na normalizaciji odnosa sa Prištinom, reforme, te s tim u vezi, daje punu podršku početku pregovora o prijemu u EU, zakazanih za 21. januar.

"Posljednjih stotinu godina pojam Balkana vežemo uz nemire i konflikte - suprotno tome, posljednjih mjeseci vijesti sa Balkana govore o obnovljenom dijalogu, trgovini bez granica i gradnji mostova medju narodima".

Ovako se evrpski komesar za proširenje, Štefan File obratio evropskim parlamentarcima pred glasanje Parlamenta o novoj rezoluciji o Srbiji, naglašavajući da rasprava o Srbiji dolazi u pravi trenutak jer već za koji dan počinje i prva medjuvladina konferencija kojom se otvaraju pregovori o prijemu Srbije u EU.

Brojni članovi parlamenta su učestvovali u debati i gotovo svi su, kao i usvojena rezolucija, podržali reforme koje poduzima Beograd i, posebno, postizanje aprilskog sporazuma o normalizaciji odnosa na relaciji Beograd - Prištna.

Tako je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, rekao:

"Srbija je prestala da zauzima neprijateljski stav po kosovskom pitanju kada je premijer Dačić pružio ruku kosovskom premijeru Tačiju. Potpisom na Aprilski sporazum, Srbija je otvorila put punoj normalizaciji odnosa sa Kosovom. "

Novom rezolucijom Evropskog parlamenta, Beograd je pohvaljen zbog posvećenosti evropskim integracijama i naglašena je važnost nastavka reformi - pravosudja, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi javne uprave, zaštiti prava manjina, i slobodi medija...

Izvjestiteljka za Kosovo, Urlike Lunaček je iskazala nadu da ponavljanje izbora na sjeveru Kosovske Mitrovice neće uticati na provodjenje aprilskog sporazuma i duboko žaljenje zbog ubistva odbornika u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica, Dimitrija Janićijevića. Ona traži hitnu reakciju vlasti i privodjenje pravdi počinilaca.
XS
SM
MD
LG