Linkovi

File: Na institucijama BiH da poguraju stvari


Evropski komesar za proširenje, Štefan File posle razgovora sa predstavnicima vlasti u BiH poručio političarima da ne ignorišu glas građana.

Evropska unija pozvala je rukovodstvo Bosne i Hercegovine da ne ignoriše sve veći gnev javnosti i uputila novi zahtev za sprovodjenjem reformi, neophodnih da bi se umirili najveći izlivi gradjanskog nezadovoljstva od rata u Bosni. Tu poruku preneo je evropski komesar za proširenje Štefan File, posle pregovora sa političkim liderima Bosne i Hercegovine.


Posle sastanka sa liderima vodećih stranka i predstavnicima državnih i entitetskih vlada u Sarajevu, ali i susreta sa predstavnicima demonstranata, evropski komesar za proširenje Štefan File preneo je poruku Evropske unije.

"Pozivam političare u Bosni i Hercegovini da ne ignorišu glas gradjana. Postoji važan prostor za angažovanje gradjana. Njih treba saslušati, njih treba uključiti u politički proces. Oni treba da učestvuju u tom procesu bez straha od nasilja, maltretiranja ili zastrašivanja. U stvari, ne sme biti nasilja ni sa jedne strane. To je potpuno neprihvatljivo", rekao je File.

File je doputovao u Sarajevo u ponedeljak uveče, u poslednjem pokušaju da ubedi predstavnike Bošnjaka, Srba i Hrvata da pristanu na sprovodjenje presude "Sejdić i Finci" i usvoje potrebni ustavni amandman kojim bi se sprečila diskriminacija nacionalnih manjina, u smislu kandidature za najviše položaje u zemlji, što je ključni uslov za deblokadu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Medjutim ni posle devet sati pregovora u ponedeljak nije postignut dogovor, a File je danas saopštio da se više neće angažovati na tom slučaju.

"Zbog toga sam zaključio svoj angažman po tom pitanju, o čemu sam obavestio političke lidere. Sada je ponovo vreme za institucije u Bosni i Hercegovini da stvari poguraju napred", istakao je File.

File je rekao da to ne predstavlja kraj angažovanja EU sa BIH i njenim gradjanima i predstavio nove tri inicijative. Očekuje se da će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetiti Bosnu krajem nedelje.

U medjuvremenu, protesti nezadovoljnih građana u BiH ušli su u 13. dan i održani su u nekoliko većih gradova, uključujući i ispred zgrade Predsedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Zahtevi su ostali isti – a osnovni je smena vlasti na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG