Linkovi

EU: Istorijski dan za Srbiju


Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Svečanom međuvladinom konferencijom, u Briselu su i zvanično počeli pristupni pregovori Srbije i Evropske unije koji će obuhvatiti 35 poglavlja.

Svečanom međuvladinom konferencijom u Briselu, Srbija je danas i formalno započela završnu fazu pristupanja Evropskoj uniji. Pregovore o prijemu koji bi, kako se nadaju gosti iz Beograda, mogli okončati 2018, da bi zemlja do 2020 postala punopravna evropska članica.

"Ovo je istorijski dan za Srbiju ali i za Evropsku uniju. Zemlja je poduzela još jedan važan korak na putu ka EU, a danas mi činimo simboličan start na najvišem političkom nivou, praktičnih pregovora o pojedinim poglavljima koja će se pregovarati u mjesecima i godinama pred nama. Prva pristupna konferencija označava početak iznimno važne faze u odnosima sa Srbijom. Riječ je o zasluženom priznanju napretka načinjenog proteklih godina, a ključ ovoga je odlučnost vlasti u Srbiji da podrže reforme i njhove hrabrosti iskazane u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom".

Tako je evropski komesar za proširenje Štefan File najavio novu fazu odnosa Beograda i Brisela. Srbija je prošla tačku od koje više ništa neće biti isto i od koje će se odbrojavati vrijeme, usglašavati standardi, pregovarati poglavlja, jedno za drugim, njih 35, a medju prvima će biti i poglavlja 23 i 24, koja se bave vladavinom zakona, borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Posebno se uzima u obzir novi pristup i iskustvo iz pregovora o poglavljima o sudstvu, osnovnim slobodama i pravdi, slobodi i bezbjednosti, kao i angažovanje Srbije i koraci koje poduzima kako bi unaprijedila odnose sa Kosovom, što treba da vodi trajnoj normalizaciji odnosa. Taj proces bi trebao obezbjediti da dvije strane nastave napredovanje na evropskom putu, ne blokirajući jedna drugu u tim nastojanjima", poručio je ministar spoljnih poslova Grčke, Evangelos Venizelos.

"Ovo je najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide. Srbija danas postaje i formalno deo jednog pristupnog procesa zajedničkoj pordici evropskih naroda i zato je ovo istorijski dan", naglasio je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Mi znamo da pred nama nisu laki zadaci, naprotiv, da ćemo se suočiti sa brojnim problemima, brojnim teškoćama. Mnogo toga naš narod neće u potpunosti odobravati, ali da smo apsolutno spremni da svoje obaveze ispunimo, zato što gledamo u budućnost a danas su gradjani Srbije po prvi put videli i, rekao bih, mogli jasno da shvate da je pred nama drugačija i bolja budućnost", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Uvjeren sam da će sa ovako snažnom evropskom agendom i širokom podrškom javnosti Srbija uspješno odgovoriti izazovu pristupnih pregovora, a za Zapadni Balkan biti primjer koji inspiriše", rekao je Štefan File.

Uvjerenje u Briselu je da će dužinu pregovaranja Srbije odrediti sam Beograd, spremnošću da odgovori na izazove i usaglasi ne samo zakone, već i društvo sa vrijednostima evropske matice.
XS
SM
MD
LG