Linkovi

CG počela pregovore o pet poglavlja


Potpredsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, evropski komesar za proširenje Štefan File, ministri pravde i unutrašnjih poslova Duško Marković i Raško Konjević i Linas Linkevičius, litvanski ministar vanjskih poslova
Potpredsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, evropski komesar za proširenje Štefan File, ministri pravde i unutrašnjih poslova Duško Marković i Raško Konjević i Linas Linkevičius, litvanski ministar vanjskih poslova

Otvaranje pet poglavlja znači da Crna Gora sve brže napreduje kroz pregovore, ocenili su evropski zvaničnici uz podsećanje da pravi posao tek predstoji, posebno kada je reč o borbi protiv korupcije

Danas je na trećoj po redu medjuvladinoj konferenciji, Crna Gora otvorila nova poglavlja pregovora o prijemu u Evropsku uniju. Riječ je o pglavljima koja se bave vladavinom prava i ljudskim pravima, temama koje odnedavno otvaraju i zatvaraju proces pregovora sa kandidatskim zemljama.

Pravosudje, temeljna prava i pravda, sloboda i bezbjednost, sadržaj su poglavlja 23 i 24 koja su danas otvorena u Briselu. Znak je to da Crna Gora sve brže i značajnije napreduje kroz pregovore, ukazali su domaćini, uz podsjećanje da pravi posao tek predstoji.

"Borba protiv korupcije je definitivno na listi prioriteta kada je riječ o ova dva poglavlja. Za Crnu Goru je snažan, čvrst i održiv rezultat borbe na tom polju ključ kretanja naprijed kroz ova poglavlja ali i kroz cijeli integracijski proces", rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se ne može riješiti preko noći- puno toga je već uradjeno i to mi daje osnova da kažem da će vlada i cijelo društvo biti u stanju da da prave odgovore na ova pitanja i da ćemo biti u stanju da pokažemo ozbiljne rezultate kao što smo bili u stanju da odgovorimo na slične izazove ranije", rekao je potredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

"Idemo u pravcu formiranja nezavisnog antikorupcijskog tijela koje će imati značajno snažnija, jača ovlašćenja nego što su to imale dosadašnje institucije. Već sada radimo u pravcu formiranja specijalnog tužilaštva koje će biti osposobljeno da cilja izmedju ostalog i na visoku korupciju. Takodje idemo na formiranje specijaizovanog suda za organizovani kriminal i korupciju koji će biti osnažen i osposobljen da cilja na organizovani kriminal i korupciju", rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Duško Marković.

Uz ova poglavlja, Crna Gora je danas otvorila i poglavlja pregovora koja se bave javnim nabavkama, privrednim pravom i industrijskom politikom, što ukupno čini 7 otvorenih od 35 poglavlja pristupnih pregovora.
XS
SM
MD
LG