Linkovi

Bela kuća i dalje spremna da nastavi pregovore o paketu ekonomske pomoći


Redovi za pomoć za nezaposlene u Kentakiju ( Foto: Rojters/Bryan Woolston/Arhiva)

Šef osoblja Bele kuće Majk Medouz izjavio je u sredu da nije verovatno da će Kongres i Trampova administracija postići dogovor o novom paketu pomoći za saniranje ekonomskih poosledica koronavirusa.

"I dalje smo spremni da učestvujemo, ali nisam optimista da će se postići dogovor. Optimista sam da postoji oko 10 stvari koje možemo da radimo korak po korak", rekao je Medouz u intervjuu za Foks njuz.

Medouz je naveo da je administracija naklonjenija takvom pristupu, iako je dodao da su razgovori prekinuti, dan nakon što je predsednik Amerike Donald Tramp zaustavio pregovore do posle izbora.

Medouz nije precizirao šta predlaže administracija, ali je ponovio da je predsednik Tramp u utorak uveče na Tviteru objavio da će podržati delove zakona koji bi pomogli američkim aviokompanijama i malim preduzećima, kao i za novčanu pomoć pojedincima. Dodao je da predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ne "pregovara u dobroj veri".

Medouz je naveo da se administracija i Pelosi slažu "oko 10 stvari", koje je "administracija spremna da razmotri", ako Pelosi pristane na pristup "korak-po-korak".

Pelosi je izrazila spremnost da se se o naporima za odgovor na koronavirus razgovara objedinjeno, a ne kroz pojedinačne zakone.

Predsednik SAD Donald Tramp zaustavio je pregovore sa članovima Kongresa iz Demokratske stranke o novom paketu pomoći za saniranje ekonomskih poosledica koronavirusa do posle izbore, čak i dok raste broj slučajeva Kovida 19 u većem delu zemlje pre sezone gripa.

"Naložio sam svojim predstavnicima da zaustave pregovore do nakon izbora kada ćemo, odmah nakon što pobedim, usvojiti veliki zakon o podsticaju ekonomije usredsređen na Amerikance koji marljivo rade i mala preduzeća", tvitovao je Tramp.

Nakon što je Tramp otkazao pregovore, vrednost akcija na Volstritu je naglo pala.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocenila je da Trampova odluka pokazuje da nije spreman da porazi virus.

"Predsednik Tramp je danas ponovo pokazao svoje pravo lice: sebe je stavio na prvo mesto na uštrb zemlje, uz saučesništvo republikanskih članova Kongresa", navela je Pelosi u saopštenju.

Šef američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel prethodno je rekao na jednoj poslovnoj konferenciji da je rast američke ekonomije "daleko od toga da bude okončan", posle pada zbog pandemije koronavirusa.

Neuspeh SAD da pruže dalju pomoć "dovešće do slabog oporavka i stvoriti nepotrebne probleme za domaćinstva i biznise", upozorio je Pauel.

Pelosi i sekretar za finansije Stiven Mnučin su tokom protekle nedelje bili u stalnom kontaktu dok su pokušavali da smanje jaz između demokrratskog predloga da se za borbu protiv pandemije izdvoji 2,2 hiljade milijardi dolara i zahteva administracije da ta cifra bude 1,6 hiljadu milijardi.

Međutim, bilo je neizvesno da li bi većina republikanaca u Senatu glasala za bilo koji predlog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG