Linkovi

Međunarodna novinarska udruženja osuđuju deportaciju Dojčinovića iz UAE


Amblemi stranih novinarskih udruženja Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) i Međunarodnog centra za novinare (ICFJ), ilustrativna fotografija
Amblemi stranih novinarskih udruženja Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) i Međunarodnog centra za novinare (ICFJ), ilustrativna fotografija

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, smatra da Ujedinjeni Arapski Emirati moraju da objasne razloge deportacije urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

"Odluka Ujedinjenih Arapskih Emirata da zabrane ulazak Stevanu Dojčinoviću zbog toga što je na 'crnoj listi' je zabrinjavajuća i UAE mora da ponudi bolje objašnjenje", izjavila je za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa za Evropu i Centralnu Aziju Komiteta za zaštitu novinara.

Ona dodaje da je on putovao kako bi govorio na konferenciji UN o borbi protiv korupcije u Abu Dabiju.

Deportovanje novinara, koji je poznat po izveštavanju o korupciji, podiže sumnje o nameri UAE da bude domaćin otvorene rasprave o korupciji“, rekla je Gulnoza za Glas Amerike.

Urednik mreže KRIK u sredu je u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i to na panelu o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

„Iznenađeni smo i uznemireni zbog toga što se dogodilo Stevanu Dojčinoviću“, rečeno je za Glas Amerike u Međunarodnom centru za novinare (ICFJ) – nevladinoj organizaciji sa sedištem u Vašingtonu.

„Stevan je jedan od najboljih svetskih istraživačkih novinara. Čast nam je što smo mu dodelili naše priznanje u 2019. godini“, navedeno je u odgovoru Međunaronog centra za novinare Glasu Amerike. Dojčinoviću je nagrada ICFJ uručena na cereremoniji u Vašingtonu održanoj u novembru 2019.

Projekat za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP), međunarodna novinarska mreža čiji je KRIK (koji predvodi Dojčinović) deo, saopštila je da je duboko zabrinuta zbog pritvaranja Stevana Dojčinovića.

“Ovo je nečuveno. Kada država koja je domaćin najvećoj svetskoj konferenciji o borbi protiv korupcije, uskrati ulazak novinaru koji je pozvan na konferenciju, to otvara ozbiljna pitanja o njihovoj posvećenosti", rekao je urednik OCCRP-a Dru Salivan, saopštila je ta organizacija.

Dojčinović je u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i da je trebalo da učestvuje u radu panela o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala. Umesto toga ulazak u tu zemlju mu nije dozvoljen – posle čega je deportovan u Srbiju.

XS
SM
MD
LG