Linkovi

"Rečeno mi je da me na crnu listu nisu stavili Emirati, već neka druga vlada"


Stevan Dojčinović (Foto: Reuters)
Stevan Dojčinović (Foto: Reuters)

Urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK Stevan Dojčinović vratio se u sredu u Srbiju, dan pošto je zadržan na aerodromu u Abu Dabiju, gde je trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala.

Po povratku u Beograd, Dojčinović je rekao da misli da je njegov novinarski rad razlog što je na "crnoj listi" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dojčinović je ukrcan na let kompanije "Etihad" ka Beogradu, pošto je najpre bio podvrgnut proceduri, koja je prethodila deportaciji.

U Abu Dabi je doleteo u utorak oko 20 sati, direktnim letom iz Beogada, kada su ga službenici na pasoškoj kontroli zadržali i uzeli mu pasoš, objavio je KRIK.

"Nakon toga su me odveli u deo aerodroma gde se nalazi policija. Tamo su mi uzeli otiske prstiju, slikali me i napravili fajl. Zatim su me ostavili da čekam pod nadzorom i tek nakon pet sati čekanja rekli da ću ujutro biti deportovan u Srbiju", rekao je Dojčinović.

KRIK je tokom dana preneo da je Dojčinović proveo ukupno 12 sati pod nadzorom policajaca, koji su mu kratko saopštili da je na "crnoj listi" i da moraju da ga vrate nazad, da bi pod policijskom pratnjom bio ukrcan na jutarnji let, bez jasnog obrazloženja.

"Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje", naveo je Dojčinović.

Tim povodom Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji kaže za Glas Amerike:

"To je inače mera koju uvode mnoge represivne zemlje, koje ne poštuju osnovna ljudska prava, i veoma često na liste Interpola stavljaju pojedince iz oraganizacija civilnog društva ili profesionalnih medija, koji kritički govore o tim režimima".

Ovo je mera da se ograniči i sloboda kretanja, ocenjuje Kisić i dodaje da se time onemogućava i mogućnost rada Dojčinovića na određenim temama:

"To je mera zastrašivanja i to je nešto što stvara veliku neizvesnost i da ako je on na toj listi, da se postavlja veliko pitanje ko je još sve na tim listama, i koje zemlje u to ulaze i prihvataju takve aranžmane sa Srbijom", ističe Kisić i naglašava je verovatno reč o zemljama sa veoma niskim stepenom razvijene demokratije.

Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas je saopštilo da Vlada Srbije nikada nije, niti će sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavlja na restriktivne liste.

Takođe, navodi se i da je ambasada Srbije u Abu Dabiju izvestila ministarstvo da se Dojčinović nije obratio za pomoć i zaštitu ambasadi povodom zabrane ulaska, kao ni da se organi Emirata nisuobratili ambasadi, niti su je obavestili o zadržavanju državljanina Srbije, kao ni o razlozima zbog čega je Dojčinoviću zabranjen ulazak.

Dojčinoviću se slična stvar dogodila i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju. Tada je trebalo da studentima Fakulteta za žurnalistiku održi predavanje o istraživačkom novinarstvu, ali je umesto toga ceo dan proveo u pritvoru i zabranjen mu je ulazak u ovu zemlju do 2020. godine, piše KRIK.

"Za razliku od Rusije ovde su bili ljubazniji prema meni. Nisam završio u pritvoru, pustili su me da uz njihovu pratnju odem da kupim hranu", rekao je Dojčinović, a preneo KRIK.

Protesti UNS-a i NUNS-a

Udruženje novinara Srbije izrazilo je protest zbog zabrane ulaska Dojčinoviću u Abu Dabi i pozvalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da zatraži objašnjenje od UAE zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u tu zemlju.

U saopštenju UNS ističe se da je sloboda kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava i traži od UAE da što pre omogući novinaru Dojčinoviću da neometano boravi u toj zemlji.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog deportovanja Dojčinovića i zatražilo da UAE hitno obrazlože "ovaj skandalozan i opasan incident".

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svetu i da je "reč o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje".

"NUNS zahteva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i to javno saopšti", kaže se u saopštenju.

"Takođe, upozoravamo javnost i apelujemo na domaće i međunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja", saopštio je NUNS.

XS
SM
MD
LG