Linkovi

Srbija započela nabavku vojnih transportnih aviona od Španije


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom razgovora sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles, u Madridu, 5. novembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom razgovora sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles, u Madridu, 5. novembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Predstavnici Srbije i Španije potpisali su pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih aviona i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke, saopštilo je u petak srpsko ministarstvo posle sastanka ministara odbrane Nebojše Stefanović i španske ministarke Margarite Robles.

Stefanović i Robles razgovarali su u Madridu o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, posebno u segmentu vojne industrije, a pismo o namerama potpisano je posle sastanka u Madridu.

Taj dokument omogućiće nastavak započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, uključujući i planirane nabavke za potrebe opremanja Vojske Srbije, a pismo o namerema potpisali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i nacionalni direktor za naoružanje Kraljevine Španije admiral Santjago Ramon Gonzales Gomez.

Ministar Stefanović je podsetio na "izuzetne prijateljske odnose dve zemlje, dve vojske i dva ministarstva", zahvalio za "principijelan i konzistentan stav" koji Španija ima u pogledu nepriznavanja nezavisnosti Kosova i naglasio podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kraljevine Španije.

Stefanović je je kao krunu saradnje dve zemlje u oblasti odbrane istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Španska ministarka poručila je da stav Španije o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen i da ta zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Republike Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a opredeljena je za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje.

Robles je poručila da Španija Srbiju smatra ključnom zemljom Zapadnog Balkana i da će nastaviti sa snažnom podrškom na putu ka EU, navodi se u saopštenju, preneo je FoNet.

Transportni avion C-295 (Foto: Zvanična stranica Erbasa)
Transportni avion C-295 (Foto: Zvanična stranica Erbasa)

Podsetimo, prvi put o nabavci vazduhoplova iz Španije ministar odbrane Srbije govorio je u vreme održavanja sajma naoružanja "Partner 2021" prošlog meseca u Beogradu, kada se sastao sa Gonzalesom Gomezom, kada je potpisan sporazum o razumevanju.

"Dogovorili smo i konkretne korake. I očekujemo, naravno, potpisivanje ugovora i o nabavci dva transportna aviona C-295, koje će Srbija kupiti od Španije, odnosno od Erbasa, kao i, naravno, nabavku većeg broja helikoptera H-145M", rekao je tada Stefanović, prenelo je Ministarstvo.

Specijalizovani portal za avijaciju, Tango 6, prenosi svoja saznanja prema kojima će budući ugovor biti potpisan u obliku međuvladinog sporazuma, a da bi prema dosadašnjim iskustvima saradnje Srbije i kompanije Erbas to moglo da dogodi u prvoj polovini sledeće godine.

Srbiji predstoje pregovori i definicija kupoprodajnog ugovora za ove avione sa kompanijom Erbas, podseća portal.

XS
SM
MD
LG