Linkovi

Vučić u parlamentu: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se poslanicima u Skupštini Srbije 13. septembra 2022. godine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se poslanicima u Skupštini Srbije 13. septembra 2022. godine

Politika Srbije prema Kosovu mora da se zasniva na realnim mogućnostima, a ne na mitovima, želje srpskog naroda su maksimalističke, a mogućnosti oskudne - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred poslanicima Skupštine Srbije i poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali i da će se boriti za mir i stabilnost na Kosovu.

Realna politika ne sme da počiva na fantazmagorijama, sopstvene mitove treba da prilagodimo i na Kosovu treba pronaći život za Srbe, ali i za Albance, rekao je Vučić i nastavio da u politici treba ponuditi ono što je realno moguće:

“Sve drugo je gubitak, pusti snovi koje nikad nećemo moći da ostvarimo”, rekao je Vučić i istakao da od dodvoravanja narodu ne može ništa da se dobije.

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije Vučić je predstavio "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", koji obuhvata period od juna 2021. do septembra 2022. godine i tom prilikom je rekao da ne veruje u mogućnost dogovora sa aktuelnim kosovskim rukovodstvom i pozvao NATO da poštuje svoj mandat i da se staraju o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, a ne da sprovode odluke vlasti u Prištini.

“Srbija neće ni posredno ni neposredno priznat nezavisnost Kosova, niti će odustati od legitimne borbe za državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava”, izjavio je Vučić pred poslanicima i naglasio da Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize na Kosovu i da problemi nastaju zbog jednostranih poteza za koje kosovske vlasti imaju podršku i razumevanje Zapada.

Govoreći o izuzetno teškoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Vučić je pozvao zemlje Kvinte i Zapad da povedu računa o strpljenju Srba na Kosovu, koji kako je rekao, više ne mogu da trpe taj “zulum”.

Ako ne budu imali izbor oni će pokušati da odbrane svoja ognjišta na Kosovu, rekao je Vučić i dodao da će Srbija da sačuva srpski narod na Kosovu i da neće biti nikakvih novih akcija poput Oluje i Bljeska, niti će biti novih traktorskih kolona Srba koji beže sa Kosova.

On je podsetio da NATO ima 3.700 vojnika na Kosovu, ali je dodao da Srbija ima mnogo više vojnika i da su bolje naoružani, ali da u Beogradu moraju da razmišljaju o Srbima u samoj Srbiji:

“Ako bi došlo do bilo kakvog sukoba to bi bilo pogubno za celu Srbiju”, istakao je Vučić i nastavio da kao vrhovni komandant nema nameru da decu šalje u rat:

“Ali ukoliko naša deca, majke i očevi budu napadnuti umećemo da ih odbranimo”, poručio je Vučić.

Govoreći pred više od 200 poslanika u parlamentu, on je ocenio da zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244 o Kosovu, da ih ne zanima ni sprovođenje dosadašnjih dogovora u dijalogu. Većina zemalja EU i Amerika su priznale nezavisnost Kosova i po tom osnovu oni će uvek stati uz Prištinu, rekao je Vučić i dodao da su podsticali unilaterlane poteze Kosova, a da su sa druge strane radili na podeli među Srbima na Kosovu.

Prema njegovim rečima jasni su pokušaji promene političke armature pregovora o Kosovu – prvi je taj da niko ne želi otvaranje novog sukoba na Zapadnom Balkanu, a drugi je da pokušavaju da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu izbiju iz ruke argument Kosova kada govori o ratu u Ukrajini.

"Oni hoće da nas privole da se krećemo ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova”, istakao je Vučić i ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Do sada je još sedam zemalja sveta povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, to je učinila i osma zemlja i kako je rekao Vučić sada ima više država u svetu koje ne priznaju Kosova od onih koje ga priznaju.

On je ukazao i na sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu Kosova, na zastraživanje i pritiske koji se vrše prema pripadnicima srpskog naroda na Kosovu.

Kako je rekao od dolaska Aljbina Kurtija na vlast srpskom narodu na Kosovu je najteže, a kao veliki uspeh Vučić je predstavio jedinstvo srpskog naroda na severu i jugu Srbije.

Kamberi: Kosovo je nezavisno

Govoreći posle uvodnog obraćanja Aleksandra Vučića, poslanik grupe Evropski regioni Šaip Kamberi je istakao da je Kosovo nezavisno od Srbije i da šta god želi da ostvari na Kosovu Srbija to može da učini u dogovoru sa vlastima u Prištini.

Prema rečima Kamberija SAD pružaju nedvosmislenu podršku Briselskom dijalogu i najnoviji dogovor o dokumenatima treba iskoristiti za nastavak dijaloga do konačne normalizacije odnosa.

Bez napretka u dijalogu nijedna strana ne može nadati članstvu u EU, rekao je Kamberi i dodao da je dijalog sa Kosovom ključan za Srbiju za njen evropski put, kao i da je Vučić izabran da bi vodio državu i nađe rešenja za najteža politička pitanja.

Kako je još rekao Kamberi oni koji Srbiju vide među istočnim carstvima pokušavaju da osvoje političke poene, "idu ka budućnosti koračajući unazad" i ne žele rešenje nego nastvak problema.

Lider poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok Boško Obradović je uz promenu pregovaračke platforme Srbije zatražio prekid dijaloga sa Kosovom. On je postavio pitanje o uspeha pregovora iz ugla srpskog naroda – “jedina stvar u našu korist iz Briselskog sporazuma - Zajednica srpskih opština, nije primenjena, a sve ostalo u korist Albanaca jeste, istakao je Obradović i zatražio konsenzus i postizanje jedinstva u odbrani Kosova i njegovom očuvanju u sastavu Srbije.

Prema rečima šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora Srbima sa Kosova treba izraziti poštovanje i divljenje, ali i razumevanje za podršku koju dobijaju od Vučića i same države.

Pozivajući se na istorijsko iskustvo Mađara od pre 102 godine, kada je Trijatonskim mirom njih više od tri miliona nastavilo da živi u drugoj državi Pastor je rekao da su oni su prolazili kroz sve što Srbi danas prolaze na Kosovu. On je podsetio i na sadašnje dobre odnose Srba i Mađara i rekao da ako ima kompromisa i otvorenost, moguće je istorijsko pomirenje.

Lazović: Vučić preuzeo sve poluge moći u Srbiji

Govoreći u ime poslaniče grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović je ocenio da je predsednik Srbije protivustavno preuzeo sve poluge moći u Srbiji, pa samim tim i ulogu premijera i poslanicima predstavlja vladin izveštaj o Kosovu.

Lazović je rekao i da je Vučić 1999. godine pred početak NATO bombardovanja birao zavese za svoj novi stan, a da danas svaki put kada se vrati sa pregovora iz Brisela sebe predstavlja kao pobednika i spasioca i "priča bajke". Pominjući Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića, Lazović je rekao da je SNS kriminalce na severu Kosova promovisala u takozvane zaštitnike Srba, na šta jeVučić odgovorio da tu floskulu koriste i neprijatelji Srbije iz inostranstva kako bi oslabili odbranu Srba sa Kosova.

Inače, rasprava o Kosovu će potrajati 10 sati, posle odluke poslanika da udvostruče vreme za raspravu o ovoj temi. Tokom sednice čulo se mnogo međustranačkog prepucavanja i pozivanja na kršenje Poslovnika o radu Skupštine.

XS
SM
MD
LG