Linkovi

Lajčak i savetnici na Kosovu za ubrzanje briselskog procesa


Miroslav Lajčak, Jens Pletner i Emanuel Bon sa Aljbinom Kurtijem u Prištini (Foto: Kosova government)
Miroslav Lajčak, Jens Pletner i Emanuel Bon sa Aljbinom Kurtijem u Prištini (Foto: Kosova government)

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i savetnici predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca razgovarali su u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem o dijalogu Kosova i Srbije.

Nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem savetnici kancelara Nemačke i predsednika Francuske Jens Pletner i Emanuel Bon, nisu želeli da govore za medije.

Novinarima se kratko obratio samo specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekavši da su sa Kurtijem razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine i da ne može da iznosi druge detalje.

Kao što ste mogli da vidite mi smo proveli dva sata sa premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarajući o dijalogu i načinima da unesemo novu dinamiku i pomerimo ovaj proces napred. Bio je to dubok i važan razgovor. Mislim da ćete razumeti što ne izlazimo sa detaljima jer mi imamo isti takav razgovor i kasnije danas sa predsednikom Vučićem. Sada smo završili prvi deo ovde u Prištini“, rekao je Lajčak.

Analitičar srpsko - albanskih odnosa Fatmir Šeholi smatra da je važno što su Olaf Šolc i Emanuel Makron preko svojih izaslanika intenzivirali razgovore sa vlastima u Prištini i Beogradu. Šeholi smatra da je cilj današnje posete Miroslava Lajčaka i izaslanika iz Nemačke i Francuske razgovor o bezbednosnoj situaciji i neophodnosti nastavka dijaloga.

Lajčak je dao do znanja gospodinu Kurtiju iako to u javnosti i dalje nema, tako će i gospodinu Vučiću u Beogradu, da se mora stišati situacija oko bezbednosti i da pojave na severu kao što je “severna brigada” i mnoge druge, treba da se otklone kao što i zvanična Priština treba uvek da zahteva od KFOR-a, ako tamo (na severu Kosova) treba da idu bezbednosne snage Kosova”, rekao je Šeholi za Glas Amerike.

Vlada Kosova saopštila je da je premijer Kosova Aljbin Kurti u razgovoru sa Miroslavom Lajčakom i savetnicima kancelara Nemačke i predsednika Francuske naveo da je Kosovo “pokazalo volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu sa Srbijom i da je jedan od ciljeva postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznavanjem”.

XS
SM
MD
LG