Linkovi

Beogradski univerzitet više nije među 500 najboljih na svetu


Šangajska lista svetskih univerziteta
Šangajska lista svetskih univerziteta

Univerzitet u Beogradu ispao je sa liste 500 najboljih univerziteta u ovogodišnjem rangiranju na Šangajskoj listi i prvi put od kada se pojavio na toj listi (2012. godine) nalazi se u grupi od 501. do 600 mesta, objavljeno je na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Beogradski Danas podseća da je UB je od 2013. do 2015. bio između 301. i 400. mesta, 2016. i 2017. stigao je do prvih 300, 2018. je zauzeo poziciju između 301. i 400 mesta, a 2019. i 2020. od 401. do 500.

U ovogodišnjem rangiranju je učestvovalo više od 2.000 visokoškolskih institucija, a na objavljenoj listi je najboljih 1.000 univerziteta u svetu.

"Uzimajući u obzir rastući trend sve boljeg plasmana većeg broja univerziteta iz Istočne Azije na listi, pozicija Univerziteta u Beogradu je relativno stabilna uprkos nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti prethodnih godina. Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih", piše u informaciji o novoj poziciji UB na sajtu Univerziteta.

Univerzitet Harvard prvi je na rang listi 19. godinu zaredom. Na drugom mestu je Stanford, na trećem Univerzitet u Kembridžu. Slede MIT, Berkeli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalteh i Univerzitet u Čikagu.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta sprovodi šangajski univerzitet Đao Tong od 2003. godine, a obuhvata manje od četii odsto svetskih univerziteta.

Rangiranje se, piše na satu UB, vrši u odnosi na više kriterijuma: alumni dobitnike Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnika/istraživača dobitnika Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u određenim naučnim časopisima, kao i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Rektorka: Očekivano

Rezultat UB ove godine na Šangajskoj listi je očekivan, izjavila je za Danas rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, povodom najnovijeg rangiranja na Šangajskoj listi za 2021, na kojoj je UB pao stepenicu niže i sada se nalazi između 501. i 600 mesta.

"Naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi. Nemamo dovoljno radova u najuticajnijim i najjačim časopisima", izjavila je Popović.

Takvi rezultati su mogući samo ako se sistematski ulaže u savremenu opremu i u ljude, i ako se jača međunarodna saradnja. Zato je vrlo značajno učešće UB u evropskoj univerzitetskoj alijansi "Krug U" (Circle U), dodala je, pojedini fakulteti UB mnogo rade na tome.

XS
SM
MD
LG