Linkovi

SAD: Preporuka za otvaranje škola uz nošenje maski i druge mere


ARHIVA - Deca predškolskog uzrasta u osnovnoj školi u Čikagu (Foto: Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)
ARHIVA - Deca predškolskog uzrasta u osnovnoj školi u Čikagu (Foto: Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su u novim smernicama za ponovno otvaranje škola, iznesenim u petak, preporučili univerzalno nošenje maski i držanje fizičke distance kao ključne strategije za povratak đaka u učionice.

Cilj smernica, u kojima se takođe naglašava potreba za čišćenjem objekata, ličnom higijenom i praćenjem kontakata sa zaraženima, je da školskim okruzima obezbedi put to vraćanja 55 miiliona učenika državnih škola u učionice, bez izbijanja novih žarišta Kovida 19.

"Objavljivanjem operativne strategije, CDC ne obavezuje škole na ponovno otvaranje. Ove preporuke jednostavno predstavljaju neophodnu mapu puta da se to uradi bezbedno, pod različitim nivoima bolesti u zajednici", rekla je novinarima direktorka CDC-ja Rošel Valenski.

Dodala je da CDC veruje da će, ako se budu poštovale iznesene strategije, širenje zaraze u školama biti ograničeno ili ga neće biti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su saopštili da otvaranje škola ne bi trebalo da zavisi od dostupnosti vakcine protiv Kovida 19 za nastavnike, ali snažno preporučuju američkim državama da nastavnici i osoblje škola budu prioritet pri vakcinaciji.

Predsednik Džo Bajden obećao je da će otvoriti većinu škola tokom 100 dana od preuzimanja položaja 20. januara. Prošle nedelje je rekao da problemi koji su proistekli iz daljeg zatvaranja škola, uključujući mentalne poteškoće s kojima se deca suočavaju kao i egzodus roditelja iz radne snage, predstavljaju nacionalno vanredno stanje.

Do decembra prošle godine je samo 44 odsto školskih okruga u SAD nudilo puni povratak u učionice, dok je u 31 odsto bila samo virtuelna nastava, pokazuju podaci "Centra za javno obrazovanje", koji je sproveo anketu među 477 od gotovo 13.000 školskih okruga. U drugim distriktima se nude hibridni modeli, u okviru koji su učenici nekim danima u učionici, dok nekim nastavu prate virtuelno.

XS
SM
MD
LG