Linkovi

SAD: Hitno ukloniti nelegalne barikade na severu Kosova


Barikade u Sjevernoj Mitrovici (REUTERS/Florion Goga)
Barikade u Sjevernoj Mitrovici (REUTERS/Florion Goga)

Sjedinjene Države izrazile su u nedelju duboku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i zatražile hitno uklanjanje barikada na putevima.

U opštinama na severu, gde je većinsko srpsko stanovništvo, podignute su barikade u subotu zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske Policije Dejana Pantića.

U zajedničkom saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini navodi se da se hapšenje Pantića koristi kao opravdanje za "nelegalne barikade", kao "i za pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva".

"Oni koji su podigli nelegalne barikade na putevima trebalo bi odmah da ih uklone. Očekujemo da se obustave sve pretnje nasiljem i zastrašivanje. Cenimo i u potpunosti podržavamo napore KFOR-a da osigura bezbednost i slobodu kretanja, kao i EULEX. Čvrsto osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da preduzmu hitne poteze da deeskaliraju situaciju i uzdrže se od provokativnih akcija. Pozivamo strane da rade u okvirima dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, da reše sporna pitanja ", ističe se u zajedničkom saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini.

"KFOR da garantuje slobodu kretanja"

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je KFOR da garantuje slobodu kretanja.

Kurti je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost naveo da je KFOR od kosovskih vlasti zatražio još vremena da ukloni barikade, na severu Kosova.

Barikade na severu Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

"KFOR traži neko vreme da završi ovaj posao (uklanjanje barikada) i mi čekamo“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je naveo da barikade ne samo da nisu prihvatljive, već i da ne bi trebalo da se ponove ubuduće.

"Još jednom pozivamo KFOR da garantuje slobodu kretanja. KFOR je na Kosovu za mirno i bezbedno okruženje, što znači da treba da garantuje i slobodu kretanja bez diskriminacije. Blokiranje saobraćaja, blokiranje javnih puteva teškim vozilima radi ometanja slobode kretanja, od strane kriminalnih grupa koje pucaju na našu policiju i policiju EULEKS-a, ne samo da je neprihvatljivo, već ne sme da se ponovi u bilo kom trenutku u budućnosti. Tako da čekamo", rekao je Kurti.

Svećlja: Kontrolišemo situaciju

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja rekao je na istoj konferenciji za novinare da je od subote na severu Kosova podignuto šest barikada i da je u ovom delu Kosova došlo do razmene vatre između Policije Kosova i “nekih kriminalnih grupa”.

On je naveo da je policija uspela da identifikuje i uhapsi bivšeg pripadnika Policije Kosova Pantića, kao jednog od organizatora nedavnog napada na kancelarije opštinskih izbornih komisija, kao i napada na policajce i službenike Centralne izborne komisije.

„Sinoć smo se suočili sa barikadama koje su imale za cilj da spreče policiju da uhapšenog Pantića sprovede na jug, na dalje postupanje. Od juče popodne podignuto je šest barikada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, tako da smo zatvorili dva granična prelaza Jarinje i Brenjak. Došlo je do razmene vatre između policajaca i nekih kriminalnih grupa, nakon serije napada koje su ove grupe organizovale u blizini Gazvoda. Nakon razmene vatre, situacija je stavljena pod kontrolu“, rekao je Svećlja.

Ministar kosovskog MUP-a je pozvao Srbe na severu da ne budu deo “organizovanih kriminalnih grupa" na severu, a "organizatore" barikada da ih odmah uklone. On je naveo da Policija Kosova “ima potrebne kapacitete da deluje u ovom pravcu”

„Ako se barikade ne uklone od strane organizatora policija će preduzeti odgovarajuće mere. Sve se to dešava u koordinaciji sa međunarodnim partnerima", rekao je Svećlja i istakao da “veoma brzo neće biti barikada” na severu Kosova.

Napad šok bombom na izviđačku patrolu EULEKS-a

“Potvrđujemo da je sinoć (10.12.) kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEKS-a. Nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEKS-a nije povređen, niti je pričinjena materijalna šteta”, navela je Misija EULEKS u saopštenju za javnost.

“Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv. Snažno osuđujemo nasilna dela koja su počinila naoružana lica na severu Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice. EULEX će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata, i da doprinese bezbednosti njegovog stanovništva iz svih zajednica. Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi”, piše u saopštenju EULEX-a.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku tvitovala je da se NATO saveznici i Evropska unija pridružuju osudama napada na izviđačku patrolu EULEX-a.

"Takvi napadi su neprihvatljivi i počinioci moraju da snose odgovornost. KFOR misija je i dalje na velikom oprezu i u potpunosti sposobna da izvrši manadat na Kosovu. Pozivamo sve strane da izbegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinose miru i stabilnosti", navela je Lungesku na Tviteru.

"Srbi naterani na barikade"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u u nedelju da su Srbi na Kosovu "ponovo naterani da barikadama brane svoje ognjišta" i ponovio "da neće biti predaje".


"Poruka svima drugima jeste da formiraju ZSO, poštuju prava i slobodu Srba i Srbije i ponašaju se u skladu sa potpisanim sporazumima i međunarodnim pravom, jer to je jedini put za početak normalizacije odnosa i života svih nas", poručio je Vučić na Instagramu.

Naglasio je da i da će Srbija "nastaviti borbu svim pravnim sredstvima za mir, za bolji život i budućnost naše dece".

Vučić je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), za nedelju sazvao sednicu Veća za nacionalnu bezbednost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvitovala je da ljudi na barikadama izražavaju svoj protest i da to rade mirno.

Brnabić je reagovala na ocjenu visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da barikade na severu Kosova moraju biti uklonjene jer su nelegalne.

"Jedini način da se čuju je nažalost na barikadama", poručila je Brnabić.

XS
SM
MD
LG