Linkovi

Lajčak: Vučić razume ozbiljnost situacije


Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić tokom razgovora u Beogradu (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić tokom razgovora u Beogradu (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem da predsednik Srbije, kako se izrazio, razume ozbiljnost situacije.

Lajčak se u društvu specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sastao sa predsednikom Srbije u trenutku povišenih tenzija na severu Kosova.

Situacija je iznova eskalirala pošto su Srbi na severu postavili barikade, protestujući zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, koga kosovoske vlasti optužuju za napad na policiju i članove lokalne izborne komisije.

Nastavio sam svoju misiju u Beogradu i sreo se sa predsednikom Vučićem", naveo je izaslanik EU na društvenoj mreži Tviter.

"Imali smo otvorenu i iskrenu diskusiju o političkom rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo demontažu barikada. On shvata ozbiljnost situacije", objavio je Lajčak.

Sa druge strane utiske o razgovoru Aleksandar Vučić prokomentarisao je na društvenoj mreži Instagramu.

"Iskren i korektan razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom".

Tokom popodneva, američki diplomata razgovarao je i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

"Primeniti sporazume"

Posle susreta dvoje zvaničnika Vlada Srbije saopštila da je premijerka Srbije istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom i da je za to ključna primena već potpisanih sporazuma.

"Tu se u prvom redu misli na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da se približavamo desetogodišnjici potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ona još nije formirana", saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju su navedene i tvrdnje premijerke Srbije da hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti, kako je navedeno, bez dokaza ili optužbi predstavlja kršenje civilizacijskih normi, postulata vladavine prava i potpisanih sporazuma - čiji je garant, kako je ukazano, Evropska unija.

Dačić zabrinut zbog Kosova

Gabrijel Eskobar se tokom boravka u Beogradu sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

U saopštenju ministarstva navedeno je da je Dačić sagovorniku preneo zabrinutost što devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma Priština, kako je navedeno, nije primenila obaveze koje je je preuzela.

Ukazano je i da je američki diplomata imao razumevanja za stavove Srbije - rekavši da će SAD pružiti podršku za rešenje aktuelne situacije.

U saopštenju je navedeno i da je Dačić Eskobaru preneo da je unapređenje saradnje sa SAD strateško opredeljenje Srbije - čiji je cilj stabilnost Zapadnog Balkana.

Vučić o poštovanju dokumenata

Uoči susreta sa zapadnim diplomatama, predsednik Srbije je na Instagramu objavio video snimak u kojem "pita zapadne partnere koji od šest važnih dokumenata žele da Srbija poštuje kada je reč o Kosovu" navodeći Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, kao i Solunski dokument o proširenju EU na Zapadni Balkan, koji u sebi sadrži i stavku o poštovanju Rezolucije 1244.

Gabrijel Eskobar je prethodnih dana boravio na Kosovu, gde se sastao sa predsednicom i premijerom.

Posle susreta sa premijerom Aljbinom Kurtijem, američki diplomata je ponovio da od Prištine očekuje da počne formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno Briselskim sporazumom i na čemu Beograd insistira.

Takođe je kazao da se protivi povratku srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo, što je kao mogućnost pominjao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će u četvrtak zatražiti od misije KFOR odobrenje za to, ali da očekuje negativan odgovor.

Eskobar je kazao da ne očekuje da do toga dođe i dodao da Kosovo ima „veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“.

Kako javlja RTS, putevi na severu Kosova peti dan su pod barikadama, a situacija je trenutno mirna. Prelazi Jarinje i Brnjak potpuno su blokirani i preko njih se ne može preći ni peške.

Pojačane tenzije na Kosovu traju već nekoliko meseci, otkako su Srbi napustili kosovske institucije, jer kosovska vlada nije htela da odloži primenu odluke o registarskim tablicama.

Zbog izlaska Srba iz institucija, kosovske vlasti raspisale su vanredne izbore u opštinama na severu, što je izazvalo tenzije i sporadične incidente, tokom kojih je uhapšen i bivši policajac Dejan Pantić. Izbori su odloženi, ali su protesti nastavljeni zbog Pantićevog hapšenja.

XS
SM
MD
LG