Linkovi

Godfri: Politika SAD prema Srbiji se ne menja, bez obzira na to ko je ambasador


Ambasador SAD Entoni Godrfi
Ambasador SAD Entoni Godrfi

Odlazeći ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri ocenio je da se politika Vašingtona prema Srbiji i Zapadnog Balkanu neće promeniti, bez obzira na to je ambasador u Beogradu.

"Proteklih godina su se odnosi između Beograda i Vašingtona drastično popravili", rekao je Godfri za TV Prva.

Godfri će svoj mandat u Srbiji završiti pre vremena, a odlukom predsednika SAD Džoa Bajdena, u Beograd stiže iskusni diplomata Kristofer Hil. Njegova nominacija prošla je prvi korak - pretres u Odboru za spoljne poslove Senata i sada imenovanje treba da potvrdi i većina u Senatu.

Aktuelni ambasador je rekao da SAD Srbiju ne vide kao pretnju, ali da je pitanje kako je vide susedi.

"Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umesto da taj novac ulaže u infrastrukturu", rekao je Godfri.

Govoreći o kupovini vojne opreme, Godfri je istakao da je "odluka Beograda parterstvo sa Rusijom", ali i da je "snažan partner Vašingtona", te da kupuje vojnu opremu i od Francuske i Amerike.

Američki ambasador je govorio i o snabdevanju gasom u zimskom periodu i istakao da je važno taj energent dobijati iz više izvora.

"Ako se oslanjate samo na Rusiju, biće teže postići povoljniju cenu. Za dugoročnu energetsku budućnost, za Srbiju je najbolja diverzifikacija, jer će tako imati bolju cenu," izjavio je Godfri i dodao da očekuje da će se Srbija uskoro snabdevati gasom i preko Grčke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom produžio postojeći ugovor o snabdevanju Srbije gasom za narednih šest mesec, sa istom cenom od 270 dolara po kubiku. Putin je u nedavnom telefonskom razgovoru sa Vučićem, kako je rečeno u njegovom kabinetu, preneo da će "Srbija imati dovoljno gasa ove zime".

Kada je reč o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Godfri smatra da rešenje treba da pronađu dve strane, a ne spoljni faktori. Kaže i da očekuje da se ostvari veći napredak u normalizaciji odnosa.

"Ne mogu rešenje utvrditi Evropska unija, SAD ili Rusija, jer onda neće biti trajno".

Dijalog pod okrljem EU stoji u mestu i ne zna se kada će nova runda biti zakazana.

Američki ambasador se osvrnuo i na situaciju u BiH i ocenio da bi nestabilnost u toj zemlji loše uticala na nastavak ekomomskog rasta Srbije. Kazao je i da se "nada da član Predsedništva BiH Milorad Dodik shvata da je budućnost Republike Srpske u BiH".

Godfri je izjavio da očekuje da će svi građani Srbije učestvovati na predstojećim izborima i dobiti priliku da izraze svoje stavove.

Redovni predsednički i beogradski, a moguće i vanredni parlamentarni izbori, najavljeni su za 3. april 2022. "Srbija je na dobrom putu da unapredi izborne uslove, ali ima još dosta posla. Nadam se da će svi kandidati imati jednak pristup medijima" rekao je Godfri i dodao da bojkot izbora nikome ne koristi i da birači očekuju da će se u sledećem sazivu parlamenta čuti različiti stavovi i mišljenja.

Američki ambasador je istakao da se nada da će građani izaći na referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i oocenio da su "ustavne reforme važne za put ka EU".

Referendum o promenama Ustava zakazan je za 16. januar.

XS
SM
MD
LG