Linkovi

Vučić u Pekingu: Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom do kraja godine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsendik Kine Ši Đinping u Pekingu (foto: Predsedništvo Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Pekingu sa predsednikom Kine Ši Đipingom i preneo da su razgovarali o strateškim temama, ekonomiji i najavio finalizaciju Ugovora o slobodnoj trgovini Srbije i Kine do kraja godine. Najavio je i da će kineski predsednik doći u Srbiju kada se smiri pandemijska situacija.

Vučić je na Instagramu napisao da je "iskreno prijateljstvo osnov jačanja ekonomije dve zemlje" i zahvalio je Šiju na gostoprimstvu.

"Ovo je sedmi zvanični susret sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đipingom. Za nas je važno da nastavimo da gradimo dobre odnose i da naša saradnja raste u svim oblastima", napisao je predsednik Srbije.

Vučić je u intervjuu za RTS iz Pekinga rekao da je sa Šijem razgovarao o strateškim temama, međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama, što je za Srbiju važno zbog Kosova i Metohije.

Razgovaralo se i o Ugovoru o slobodnoj trgovini, za koji je Vučić rekao da je "strašno važno pitanje" jer nije reč samo o otvaranju kineskog tržšta za proizvode iz Srbije, već i dovođenja novih investicija. Kaže i da će sve u vezi sa Ugovorom biti završeno do kraja godine i ocenjuje da će to biti važno i za zapadne zemlje i druge delove sveta.

"Jer kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope", smatra Vučić.

Vučić je rekao da postoje razni proizvodi iz Srbije koje može da izvozi u Kinu, poput "vina, rakije, poljoprivrednih proizvoda, raznih prerađevina".

U periodu januar-oktobar 2021. obim robne razmene iznosio je 3,59 milijardi evra, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 653,63 miliona evra, a uvoz iz Kine 2,937 milijarde evra, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Srbija i Kina već imaju potpisano Sveobuhvatno starteško partnerstvo iz 2016, kineske kompanije učesvuju i u izgradnji infrastrukture u Srbiji, a preuzele su i Železadu Smederevo i RTB Bor.

Ši: Čelično prijateljstvo i razvoj strateških odnosa

Predsednik Kine Ši Điping istakao je u razgovoru sa Vučićem značaj "čeličnog prijateljstva" dve zemlje, objavili su kineski mediji, prenosi Fonet.

Kako piše Sinhua, Ši je naglasio da dve zemlje uživaju međusobno poverenje na visokom političkom nivou i da su bilateralni odnosi izdržali test i postali čak i jači, postavljajući model međunarodnih odnosa.

Vučić je, prema navodima kineske agencije, istakao da je Srbija iskreni prijatelj Kine i da poštuje Kinu i "divi se snažnom kineskom vođstvu", a da prijateljstvo između dve zemlje neće biti promenjeno bilo kakvim pritiskom ili poteškoćom.

Prema pisanju kineske televizije CGTN, Ši je ocenio da je saradnja Kine i Srbije izuzetno porasla, kroz mnoge uspešne infrastrukturne i energetske projekte i dodao da dve zemlje podržavaju jedna drugu od početka pandemije.

Predsednik Kine istakao je da dve zemlje treba da razviju strateške odnose sa dugoročnom perspektivom i snažno podržavaju vitalne interese jedne i druge države.

Obe zemlje bi trebalo da unaprede dobru saradnju kroz inicijativu "Pojas i put" i tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije pretvore u opipljivije ishode saradnje koji će doneti veće koristi za dva naroda, rekao je kineski šef države.

On je dodao da je Kina spremna da obezbedi veću podršku kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv kovida 19 i jaču saradnju u zajedničkoj proizvodnji vakcina, kao i pomoć u ekonomskom oporavku.

Kako se navodi, Vučić je pohvalio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i zahvalio na toploj dobrodošlici.

"Srbija je uvek stajala snažno uz kineski narod po pitanju vitalnih interesa Kine, kao što su regioni Sinđijang i Tajvan", citirali su kineski mediji predsdnika Srbije.

XS
SM
MD
LG