Linkovi

Ekološki aktivisti protiv „zlatiborizacije“ Kablara


Protest aktivista SEOS-a ispred vlade Srbije zbog gradnje vidikovca na planini Kablar (foto: Stefan Miljuš)
Protest aktivista SEOS-a ispred vlade Srbije zbog gradnje vidikovca na planini Kablar (foto: Stefan Miljuš)

Zbog početka izgradnje betonsko-staklenog vidikovca na planini Kablar, aktivisti Saveza ekoloških organizacja Srbije (SEOS) organizovali su u utorak osmočasovni protest ispred zgrade Vlade Srbije. Traže da se izgradnja tog objekta obustavi i da se utvrdi ko je naredio privođenje trojice aktivista u danu posete premijerke Srbije Ane Brnabić toj planini.

Sve je počelo u sredu, 4. oktobra na planini Kablar, kada je javnost u Srbiji mogla da vidi dve slike sa te planine. Jedna prikazuje premijerku Srbije koja u društvu ministara građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i turizma Huseina Memića svečano „otvara radove“ na izgradnji staklenog vidikovca. Na drugoj, prikazanoj u medijima koji nisu pod kontrolom vlasti, mogao se videti protest ekoloških aktivista i poslanika opozicije Aleksandra Jovanovića u podnožju planine zbog seče šume zarad izgradnje vidikovca, kao i njihov sukob sa policijom.

Epilog tog sukoba bilo je privođenje trojice aktivista - Dragana Simovića, Miloša Kuvekalovića i Vladimira Milivojevića koji su, kako jedan od njih kaže za Glas Amerike, premijerki Brnabić želeli da postave nekoliko pitanja.

„Hteli smo da je pitamo – zašto nisu urađena geomehanička istraživanja, zašto nije urađena procena uticaja na životnu sredinu, zašto to toliko košta i zašto ne može da se napravi vidikovac kao oni na Uvcu i Tari – od kamena i drveta i prilagođeni prirodi?“, kaže aktivista Miloš Kuvekalović, dodajući da je područje planine Kablar zaštićeno od strane države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije u kom ne bi smelo ništa da se gradi.

„Ako dozvolimo izgradnju takvog vidikovca, vrlo brzo će doći do zlatiborizacije Kablara“, smatra on.

Priveden jer je protestovao

Objašnjavajući zbog čega je priveden, Kuvekalović kaže da je zvaničan razlog za to bilo ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

„To stvarno nema „veze s vezom“ što mogu da dokažu i svi snimci. Mi smo se okupili sat vremena pre nego što je Ana Brnabić trebalo da dođe i oni su želeli da sklone najbučnije. Bili smo privedeni zato što smo mirno protestovali. Hteli smo da sačekamo našu premijerku i da joj postavimo par pitanja ali kako naša država razdvaja narod – deo je mogao da joj priđe, ali mi ne“, dodaje on i kaže da je sa još dvojicom privedenih aktivista bio zadržan u policiji 8 sati, što je simbolično i dužina trajanja protesta šest dana kasnije ispred Vlade Srbije.

Ističe da je čačanska policija prema njima bila krajnje korektna.

Prilikom obeležavanja početka radova na izgradnji staklenog vidikovca premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će taj objekat biti jedinstven u Srbiji i da je Vlada, uprkos osporavanju ekoloških aktivista, slušala šta kažu i misle Kablarci.

„Sećam se kad smo počeli sa revitalizacijom Ovčarsko-kablarske klisure mnogi su rekli - ma nema od toga ništa. A sada se vidi koliko je zapravo urađeno i koliko sada sve izgleda lepše, drugačije i punije. Ovo je jedno od najlepših mesta u Srbiji i zaslužuje da bude jedno od najpopularnijih turističkih atrakacija.“, rekla je Brnabić medijima.

Aktivista SEOS-a iz Čačka Jevđenije Dimitrijević smatra da vlast hoće da uništi ono što je priroda stvarala milionima godina.

„Do sada je na Kablaru već isečena šuma u dužini od 345 metara. Potpuno je uništena, iščupana,nema nikakvog drveća više tamo.“, kaže on ističući da izgradnja samog vidikovca može biti i opasna.

„Ovde je problem što se sve „valja ispod žita“. Mi ne znamo ni kako izgleda taj projekat. Javna rasprava je odrađena tajno. Postoje tri nacrta za jedan projekat – ne znamo na kraju ni kako će taj vidikovac izgledati. I vidikovac i prirodno okruženje može biti ugroženo time što se radi o poroznoj krečnjačkoj steni koju je opasno bušiti.“, dodaje on.

Pojašnjava da u prilog toj tezi idu činjenice da ne postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a prema rečima Dimitrijevića, ocena je projektanta (Energoprojekta) da će radovi biti veoma teški, opasni, nebezbedni i dugotrajni.

Brojni aktivisti, urbanisti, arhitekte, profesori izrazili su primedbe na izgradnju vidikovca na Kablaru, jer smatraju da se njegovom izgradnjom menja „duh tog mesta“.

Šta se do sada zna o vidikovcu?

Ideja o izgradnji novog vidikovca na vrhu Kablara postoji od 2017. godine i usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za predeo izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura.“ Za taj dokument Vlada Srbije tada je izdvojila 12,5 miliona dinara, a mediji bliski vlasti prenose da se u javnosti dogodila „zamena teza“ i da je država zapravo proširila obuhvat zaštićenog područja i podigla stepen zaštite u pojedinim područijima.

Pojedini lokalni mediji su ove godine izvestili da je prvobitna cena vidikovca sa kafićem i info pultom procenjena na 80 miliona dinara, potom na 126 miliona a na kraju i na 142 miliona dinara, ali bez izgradnje kafića. Finalnoj ceni koja je nepoznata treba dodati i dva i po miliona evra koliko košta izgradnja deonice saobraćajnice do vrha Kablara.

Vidikovac na Kablaru biće površine 377 kvadrata, sa platformom od višeslojnog stakla, drvenim stepeništem i krovnom površinom sa solarnim panelima.

XS
SM
MD
LG