Linkovi

Kordoni policije obezbeđuju seču drveća na Šordošu, incidenti i privođenja aktivista


Policijski kordon obezbeđuje seču drveća u Šordošu (Foto: RFE/RL)

Kordon policije od jutros obezbeđuje seču na Šodrošu u Novom Sadu pošto su prethodna dva dana aktivisti sprečavali kineske radnike i radnike "Vojvodinašume" da seku stabla, javljaju mediji i aktivisti sa terena.

Navodi se da je na desetine stabala tokom prepodneva već bila posečena, a jedna aktivistkinja je privedena, ali je potom puštena. N1 je javio da je privedeno troje aktivista, a na snimku objavljenom na Fejsbuku vidi se privođenje jednog od njih, koje su građani bezuspešno pokušali da spreče:

Prethodno je u ranim jutarnjim časovima jedna aktivistkinja privedena, ali je potom puštena, preneo je novosadski portal 021.rs.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je ranije da nisu uočene nezakonitosti.

U okviru priprema gradilišta novog mosta predviđeno je da bude posečeno 140 stabala. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je u četvrtak da nisu uočene nezakonitosti.

Izvršni direktor za šumarstvo "Vojvodinašuma" Marko Marinković rekao je u četvrtak da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta. Napomenuo je da je za seču označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Institutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, preneo je FoNet.

Sedam aktivista dobilo je prekršajne prijave.

Nedeljnik Vreme podseća da se građanski aktivisti i pripadnici opozicionih partija već dugo bore protiv izgradnje novog mosta na mestu gde se nalazi rukavac Dunava, oaza sa zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama koju Novosađani koriste za rekraciju, odmor i ribolov. Oni smatraju, a to tvrde i urbanisti, da most treba izmestiti zapadno, prema Futogu, i iz ekoloških i iz urbanističkih razloga.

I u Beogradu, na Savskom nasipu, pokušaj sprečavana gradnje

Nekoliko građana koji se protive radovima na Savskom nasipu, jutros su u Bloku 45 na Novom Beogradu počeli da odnose delove metalne zaštitne ograde.

Delove ograde su rano jutros iz kamiona istovarili radnici i naslagali ih na gomilu, javio je reporter FoNeta.

Komunalna milicija upozorila je građane da ne odnose delove ograde, ali oni nisu hteli da ih poslušaju.

Policajci su po dolasku trčali za građanima, a u jednom trenutku došlo je do verbalne rasprave. Akciju predvodi narodni poslanik Radomir Lazović.

XS
SM
MD
LG