Linkovi

Od demokratskih promena u Srbiji prošla 21 godina


Pristalice opozicije u sukobu sa policijom na ulazu u zgradu Skupštine Srbije

Na današnji dan pre 21 godinu velikim demonstracijama građana Srbije okončana je vladavina predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Protesti u centru Beograda su tada organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine, podseća Fonet.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Pristalice DOS su od ranog jutra pristizale u Beograd, organizovano iz cele Srbije, a tokom protesta u Beogradu, zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a. Policija je tokom popodneva prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

Milošević je 6. oktobra priznao poraz na izborima.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je umro od srčanog udara, a ukupno je povređeno 65 osoba, piše N1.

DOS je nedugo po preuzimanju vlasti praktično prestao da postoji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u Srbiji.

Tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić je predsednik države, potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković je ministarka kulture, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin danas je ministar unutrašnjih poslova, dok je nekadašnji portparol Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić predsednik parlamenta.

U međuvremenu, njima su se u donjim ešalonima vlasti pridružili i pojedini istaknuti funkcioneri partija koje su oktobru 2000. godine činile DOS.

XS
SM
MD
LG