Linkovi

Počele konsultacije evroparlamentaraca sa vladajućim strankama u Srbiji


Međustranački dijalog odvija se uz posredstvo Skupštine Srbije
Međustranački dijalog odvija se uz posredstvo Skupštine Srbije

Predstavnici Evropskog parlamenta (EP) su obavili pripremne razgovore sa vladajućim strankama SNS i SPS, u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Sastanci su bili onlajn. ​

Dačić je najavio da će od 22. aprila evropski predstavnici razgovarati sa vanparlamentarnim strankama, a da će ga 7. maja informisati o čemu se pričalo, prenosi Fonet.

Predsednik Skupštine je istakao da nije dobio nikakve platforme od opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore 2020, poput Stranke slobode i pravde ili Narodne stranke, ali da je otvoren za sve predloge.

Pojedine opozicione stranke ne žele da učestvuju u dijalogu u kojem posreduju članovi EP, pa je najavio da će sa njima zakazati sastanak 26. aprila.

Opozicija, za sada, nema jedinstvenu platformu za nastup u razgovorima sa evroparlamentarcima.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je deo posredničkog tima EP u međunastranačkom dijalogu, izjavila je u nedelju da je cilj da se međustranački dijalog završi mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima, prenosi Fonet.

Ona je navela da će međustranački dijalog početi uživo na leto posle godišnjih odmora, i objasnila da je to zato što mandat poslanika EP ne predviđa putovanja, te da će u Beograd doći čim to bude omogućeno.

Fajon kaže da je cilj da se prva faza konsultacija završi do kraja maja, a da formalni sastanak sa opozicionim blokom bude krajem aprila.

Redovni parlamentarni izbori u Srbiji bi trebalo da budu održani 2024, međutim predsednik Aleksandar Vučić je nagovestio da bi oni mogli da budu održani već u aprilu 2022, zajedno sa redovnim predsedničkim i beogradskim izborima.

XS
SM
MD
LG