Linkovi

Lajčak i Vučić se sastali u Briselu


Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto: Instagram nalog buducnostsrbijeav)
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto: Instagram nalog buducnostsrbijeav)

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u Briselu.

Fotografija i informacija o susretu objavljene su na profilima društvenih mreža dvojice zvaničnika.

Lajčak je uz fotografiju sa predsednikom Srbije napisao da u Briselu počinje nedelja puna obaveza u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Sastao sam se sa predsednikom Vučićem da razmatramo dijalog Beograda i Prištine. Kasnije tokom nedelje istu temu razmatraću i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem”, napisao je Lajčak - ne navodeći više detalja o razgovorima sa Aleksandrom Vučićem.

Sa druge strane, na Instagram profilu predsednika Srbije objavljeno je, između ostalog, da će se Srbija odazvati pozivu za dijalog i učestvovati u svakoj vrsti dijaloga, da želi da dijalog bude konstruktivan i da se razgovara o rešavanju problema.

Nakon toga Aleksandar Vučić, kako prenosi agencija Tanjug, rekao je da se do maja nada pozivu o nastavku dijaloga sa Prištinom.

"Učestvovaćemo u svakoj vrsti dijaloga. Želeli bismo da on bude konstruktivan. Drugo, postoje i problemi, pre svega u energetici. To mora da se rešava. Lajčaku sam ukazao na činjenicu da se Kurti hvali da je glasao u Albaniji. Šta biste rekli da sam ja glasao u Gračanici ili Zubinom Potoku? To bi bio skandal svetskih razmera, iako je to po Rezulociji 1244 naša teritorija“, rekao je Vučić.

Aludirao je na to što je kosovski premijer Aljbin Kurti objavio da je, kako se izrazio, kao nosilac dvojnog državljanstva iskoristio svoje pravo i glasao na parlamentarnim izborima u Albaniji.

"Sunce sija u Albaniji dok ljudi glasaju na parlamentarnim izborima. Kao premijer oznažiću saradnju pobednikom na izborima - ko god to bio", napisao je Kurti na društvenoj mreži Tviter - gde je i objavio fotografije sa glasanja.

Na njegov potez reagovala je Viola fon Kramnom, poslanica u Evropskom parlamentu i izvestiteljka te institucije za Kosovo.

"Ne mogu da razumem o čemu se ovde radi. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili njenog predsednika Aleksandra Vučića, ali s druge strane vidimo da premijer Kosova čak glasa u susednoj državi. Nije prihvatljivo. Bar ne za mene", objavila je na društvenoj mreži Tviter.

Vučićev boravak u Briselu

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj poseti Briselu i imaće odvojene susrete sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je rečeno, Vučić će sastati i sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, kao i sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Vučić je ranije za RTS izjavio da od boravka u Briselu ne očekuje pritiske, već razgovor o budućnosti Srbije, a sa Lajčakom i o nastavku dijaloga sa Prištinom, čija runda će, kako veruje, biti održana sredinom maja, podseća Fonet.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je u julu 2020. posle 20 meseci pauze, ali je krajem godine ponovo prekinut.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je nedavno u Beogradu rekao da je "sada pravi trenutak da se nastavi dijalog" i rekao da Berlin podržava taj proces.

Nedavno je obeležena i osma godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz kojeg nije primenjeno sve što je dogovoreno, a srpska strana najčešće ukazuje na nepostojanje Zajednice srpskih opština.

XS
SM
MD
LG