Linkovi

Dačić: U ponedeljak počinju konsultacije, međustranački dijalog u junu


Arhiva - Ivica Dačić, tada minisar spoljnih poslova Srbije, 26. febraura 2020.
Arhiva - Ivica Dačić, tada minisar spoljnih poslova Srbije, 26. febraura 2020.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sutra, u ponedeljak 19. aprila, počinju onlajn konsultacije evropskih parlamentaraca sa predstavnicima poslaničkih grupa u parlamentu, a da on će za 26. april zakazati sastanak sa strankama koje ne žele posredovanje Evropljana.

Čini mi se da onlajn konsultacije počinju sutra od 12 sati sa poslanicima SNS, oko 13 sa SPS i taj proces će trajati do 22. aprila, sve onlajn, rekao je Dačić za TV Pink, prenosi FoNet.

Posle će razgovarati sa vanparlamentarnim strankama, a onda će meni 7. maja da se jave i obaveste me šta je bilo, pa dijalog neće početi pre juna, ukazao je on.

Dačić je dodao da će sutra za 26. april zakazati sastanak sa strankama koje ne žele prisustvo evropskih posrednika, na temu poboljšanja izbornih uslova.

Odavde su se na mene žalili kako sam ja prereka za dijalog, a ja sam učinio sve što sam mogao, hteo sam da ubrzam Evropski parlament, predočio je on.

Nikakav problem nije da se o najtežim temama vodi dijalog, dodao je on i istakao da će predstavnici SNS i SPS učestvovati u oba dijaloga. Većina kritika koje dolaze iz Brisela su napisane odavde, iz političkih krugova, rekao je Dačić.

I predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da bi prvi sastanak vlasti i stranaka koje ne žele učešće stranih posrednika mogao da bude održan u narednih desetak dana.

Jovanović je za Politiku rekao da ga je o tome obavestio Dačića i da bi bilo dobro da na sastanku učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dijalog će izgledati onako kako vlast bude htela, i zbog toga će za uspeh ili neuspeh tog dijaloga biti odgovorna vlast. Samo razgovorom možemo nešto da postignemo, dodao je Jovanović, saopštio je DSS.

On je zaključio i da opozicija u ovom trenutku nema nikakve poluge pritiska na vlast i dodao da je to svima jasno.

XS
SM
MD
LG