Linkovi

Irinej sa Vučićem: Stanje crkve i naroda u CG "teže nego ikad u istoriji"


Patrijarh SPC Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Predsedništvu (izvor: sajt Predsedništva Srbije)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej upozorio je da je stanje crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori teže nego nikad u istoriji i da tako nešto nije bilo ni u vreme Otomanske imperije, pa čak ni u doba komunizma, "jer su i oni imali više respekta", prenosi Fonet.

Irinej je, posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, konstatovao da je cilj crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da primeni
metod koji su imale ustaše 1941. godine u Hrvatskoj i da uništi SPC.

"Jasno je da je plan da tamo nema više SPC i srpskog naroda. Stvara se nova crnogorska nacija koja treba da istisne sve ono što se zove srpsko. Ima i mnogih iz crkve koji kumuju tom stanju. Nadam se da će oni uvideti kuda stanje ide i promeniti mišljenje".

Patrijarh je zamolio Vučića da zaštiti srpski narod i crkvu u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija odgovarati na sve laži koje se plasiraju iz Crne Gore, čiju državnost poštuje, i uvek će
biti uz svoj narod u toj zemlji.

"Kao država razumemo stav SPC, ali mi moramo da budemo nešto
obazriviji, jer ne želimo da radimo ono što su oni nama radili".

Vučić je podsetio da su crnogorski zvaničnici radili na rušenju teritorijalnog integriteta Srbije i međunarodnog prava kada su priznali nezavisnost Kosova i istakao da je sada "interesantno kako se političari u Crnoj Gori mešaju u unutarcrkveno uređenje".

Najavio je da će se Srbija pravnim i demokratskim sredstvima boriti da ukaže međunarodnoj javnosti šta se dešava u Crnoj Gori uz opasku da "hoće da stvore svoju pravoslavnu crkvu, a ustvari žele da za 10 godina nestane srpski narod u Crnoj Gori".

Predsednik Srbije je najavio da će Beograd nastaviti da finansijski pomaže srpska udruženja, naučnu i kulturnu zajednicu u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG