Linkovi

Šole u Beogradu: Želimo da podstaknemo razgovor Kosova i Srbije o predlogu Evropske unije


Derek Šole sa zvaničnicima Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Derek Šole sa zvaničnicima Srbije

Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole izjavio je da je Srbija važan partner partner Sjedinjenih Država u oblastima energetske bezbednosti i značajna za ostvarivanje mira i stabilnosti u regionu.

Vidimo Srbiju kao konstruktivnog i pragmatičnog partnera”, rekao je Šole tokom razgovora sa medijima u američkoj ambasadi u Beogradu - prenela je agencija Fonet.

Američki zvaničnik, koji je tokom prethodna tri dana boravio u Skoplju, Prištini i Beogradu, rekao je da SAD podržavaju napore Srbije da diverzifikuje svoje energetske izvore i ojača energetsku efikasnost.

Želimo da sarađujemo sa Srbijom na jačanju bezebednosti, demokratije, ekonomskog razvoja, evropskih integracija regiona i vladavine prava”, naveo je Šole.

Vašington želi da se na Kosovu ostvari izlaz iz krize”, istakao je američki diplomata i zvaničnik Stejt departmenta koji je boravio u Prištini i Beogradu u okviru nastojanja intenziviranja dijaloga Kosova i Srbije i promovisanja procesa integracija.

Šole zabrinut zbog aktivnosti Vagner grupe

Sedište Vagner grupe u Sankt Peterburgu u Rusiji
Sedište Vagner grupe u Sankt Peterburgu u Rusiji

Visoki američki zvaničnik Derek Šole izjavio je da je zabrinut zbog aktivnosti ruske privatne plaćeničke vojne grupacije Vagner i njenih navodnih pokušaja da regrutuje vojnike u Srbiji i drugde u svetu.

Savetnik američkog Stejt departmenta Šole rekao je da je svoju zabrinutost preneo tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Uvideli smo da Vagner grupa nastoji da regrutuje vojnike iz Srbije i drugde. Mislimo da je to neodrživo”, rekao je Šole novinarima nakon razgovora sa Vučićem.

Ne znam ima li povodom toga zabrinutosti u Srbiji, razmatrali smo naše zabrinutosti. Sarađivaćemo sa vlastima ovde u Beogradu i drugde gde je Vagner aktivan kako bismo okončali njihove aktivnosti”, poručio je Šole.

Vagner grupa, u vlasništvu ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, navodno je bila aktivna u desetinama mahom afričkih država, sarađujući sa tamošnjim vladama u širenju proruske propagande drugim vojnim i političkim projektima.

Ruska privatna plaćenička vojna grupacija ukazivala je na svoje prisustvo u Srbiji, jedinoj evropskoj državi osim Belorusije, koja se nije pridružila međunarodnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Podržavamo dijalog, jer je to najbolji način za evropsku budućnost Srbije i Kosova. Odluke će biti teške i za trajno rešenje će biti potrebna politička hrabrost, ali SAD podržavaju važne poteze regionalnih lidera”, rekao je on.

Šole je ocenio da postoji mogućnost za kompromis u odnosima Beograda i Prištine.

Predlog Evropske unije obećava i dobra je osnova za razgovor. Želimo da podstaknemo taj razgovor, jer je napredak dijaloga važan za regionalnu i evropsku stabilnost, posebno u vreme ruske agresije na Ukrajinu”, ukazao je američki zvaničnik.

U svom osvrtu aludirao je na dokument iza koga stoje Francuska i Nemačka. Njegova zvanična verzija faktički je i dalje nepoznanica u javnosti Kosova i Srbije.

Nekoliko verzija obelodanjivano je u Beogradu i Prištini, ali ni od jednog međunarodnog aktera nije stigla potvrda da se radi o autentičnom dokumentu - niti su međunarodni zvaničnici pokazivali spremnost da govore o toj temi.

Pa čak ni Derek Šole - koji je za Glas Amerike govorio uoči puta na Balkan.

Američki zvaničnik: Energiju usmeriti na razgovore o evropskom predlogu normalizacije odnosa Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:52 0:00

Međutim, u razgovoru sa novinarima u Beogradu precizirao je da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom – značajan korak koji treba da bude učinjen.

Šole sa predstavnicima medija i civilnog društva

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Derek Šole poručio je u Beogradu da su slobodni i nezavisni mediji ključni za razvoj demokratije.

"Srećan što provodim vreme u razgovoru sa srpskim medijima o tome odnosima sa Srbijom u 2023. i posle toga", napisao je Šole na društvenoj mreži Tviter.

Ukazao je i da je civilni sektor ključan za ostvarivanje prava građana u demokratiji.

Uživao u razgovoru sa različitim grupama o njihovom važnom radu u Srbiji”, napisao je Šole.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom Kosovo i Srbija dogovorili su Briselskim sporazumom aprila 2013. godine. Na njeno uspostavljanje čeka se skoro deset godina.

Ustavni sud Kosova 2015. godine utvrdio je da pojedine tačke sporazuma o njenom osnivanju nisu usklađene sa kosovskim zakonima.

Vučić: Srbija ostaje dosledna politici mira

Šole se u prestonici Srbije sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom odbrane Milošem Vučevićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Predsedništvo Srbije saopštilo je da su predsednik Vučić i američki zvaničnik razgovarali o situaciji na Kosovu, nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije - čija je svrha normalizacija odnosa sa Prištinom.

Navedeno je da su Šole i Vučić, na radnom ručku, razgovarali o energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju, kao i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Vučić je tokom susreta, navodi u saopštenju Predsedništvo Srbije, upoznao američkog zvaničnika sa razvojem događaja na Kosovu.

"Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza Prištine", navedeno je u tekstu.

Navedeno je da je predsednik Srbije preneo da Srbija ostaje dosledna politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava o svim otvorenim pitanjima i da od SAD očekuje da prepoznaju te napore Beograda.

Takođe, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije, Vučić je istakao da očekuje da Amerika iskoristi svoj uticaj i podstakne Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.

"Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji", saopštilo je Predsedništvo, kao i da su se sagovornici saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja partnerstva Srbije i SAD čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u oblastima obostranog interesa.

Dačić za unapređenje odnosa sa SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u razgovoru sa Derekom Šoleom poručio da strateško opredeljenje Srbije predstavlja unapređenje svih oblika saradnje sa Sjedinjenjim Državama, navodi se u saopštenju resora kojim rukovodi.

Dačić je ukazao da bi trebalo nastaviti sa podsećanjem na istorijsko savezništvo dve zemlje i naroda.

"Ne možemo da pustimo ruku Rusije dok Zapad ne pruži drugu ruku"
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:30 0:00

"Obostrano je izraženo opredeljenje za intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta visokih i najviših državnih zvaničnika Srbije i SAD", navodi se u saopštenju uz napomenu da je Dačić spreman da poseti SAD u bliskoj budućnosti.

"Sagovornici su razmenili mišljenja o regionalnim pitanjima i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i mogućnostima za ostvarivanje napretka u dijalogu Beograda i Prištine", saopštilo je ministarstvo.

"Derek Šole preneo interesovanje američkog predsednika Džozefa Bajdena za postizanje pune regionalne stabilnosti i prosperiteta svih građana regiona Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju i napominje da je američki zvaničnik pozdravio spremnost Ivice Dačića da poseti Vašington.

XS
SM
MD
LG