Linkovi

Eskobar i Lajčak sa zamenikom generalnog sekretara NATO o napetostima na severu Kosovu


Visoki zvaničnik NATO-a Mirčea Džoana (u sredini) sa Miroslavom Lajčakom (levo) i Gabrijelom Eskobarom (desno) (Foto: NATO)
Visoki zvaničnik NATO-a Mirčea Džoana (u sredini) sa Miroslavom Lajčakom (levo) i Gabrijelom Eskobarom (desno) (Foto: NATO)

Zamenik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse (NATO) Mirčea Džoana istakao je intenzivne napore saveznika u okviru NATO-a i Evropske unije uložene u smirivanje nedavnih napetosti - posebno na severu Kosova, saopštio je NATO.

Kako je navedeno u saopštenju, Džoana je o tome u Briselu razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom – u okviru redovnih konsultacija.

Ukazao je na ključnu podršku misije KFOR-a, predvođene NATO-om, kao i misije EULEKS-a koju predvodi EU, uspešnom uklanjanju barikada na putevima – što je omogućilo slobodu kretanja širom Kosova”, navedeno je u tekstu.

Nakon susreta trojice zvaničnika istaknuto je da su snage KFOR-a na oprezu i da raspolažu sposobnostima i osobljem za primenu mandata poverenog rezolucijom Ujedinjenih nacija – čija je svrha dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu.

To doprinosi bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u celom regionu. NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz podršku EU – kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona. Podržava i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da su Eskobar i Lajčak, tokom boravka u Briselu, ambasadore NATO-a obavestili o uzajamnim jačanjem diplomatskih napora i angažmana sa svim stranama u regionu.

Stabilnost na Kosovu ugrožava smenjivanje kriza koje se stišavaju angažmanom međunarodne zajednice - koju predvode zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Poslednji nemiri dogodili su se uoči pravoslavnog Božića kada su u oružanom incidentu u opštini Štrpce ranjena dvojicu pripadnika srpske zajednice na Kosovu.

Osumnjičeni počinilac je priveden i određen mu je pritvor od mesec dana. Napad su osudili kosovski zvaničnici i predstavnici međunarodne zajednice.

Neposredno pre toga okončana je i kriza tokom koje je deo Srba sa severa Kosova blokirao saobraćajnice - što je dovelo do zatvaranja tri granična prelaza između Kosova i Srbije - Jarinja, Brnjaka i Merdara.

Barikade su ulonjene pošto je u kućni pritvor prebačen Dejan Pantić, bivši pripadnik kosovske policije, osumnjičen za napad članova Centralne izborne komisije Kosova i pružene garancije međunarodnih struktura da građani koji su bili na barikada neće biti krivično gonjeni.

XS
SM
MD
LG