Linkovi

Derek Šole u Prištini sa Osmani, Kurtijem, opozicijom i predstavnicima Srba


Derek Šole i američka delegacija na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Derek Šole i američka delegacija na Kosovu

Derek Šole, viši savetnik američkog Stejt departmenta sastao se u kosovskoj prestonici sa predsedicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Na razgovor sa Osmani došao je u pratnji američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera i Specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Osmani: Zahvalnost Šoleu za angažman SAD

Kabinet predsednice Kosova Vjose Osmani saopštio da se sastala sa delegacijom američkog Stejt departmenta, koju je predvodio visoki zvaničnik Derek Šole, u pratnji američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera, zamenika pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara, zamenika pomoćnika sekretara za odbranu Spensera Bojera, kao i drugih predstavnika Stejt departmenta i američke ambasade.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, ona se zahvalila Dereku Šoleu za, kako se navodi, proaktivno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga, dodajući da je pojačano angažovanje Amerike u ovom pogledu ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana Kosova.

"Konačni sporazum, koji treba da se zasniva na međusobnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu. Kosovo je spremno da nastavi, sa punom posvećenošću, da bude konstruktivna strana, koordinirana sa SAD, dajući predloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma“, rekla je Vjosa Osmani.

U saopštenju se navodi da je Osmani sa američkim zvaničnikom razgovarala i o nedavim dešavanjima na Kosovu i u regionu.

Ojačan savez i bliskost Srbije sa Rusijom predstavlja opasnost ne samo za Kosovo, već i za evroatlantski region", navodi se u saopštenju.

Ukazano je i da je Osmani navela da Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila i pretnja stabilnom miru u regionu.

Takođe, američkom zvaničniku je tokom susreta govorila o, kako je navedeno, istorijskom i neraskidivom partnerstvu između SAD i Kosova.

Na osnovu svoje inicijative za strateški dijalog Kosova sa SAD, koju je pre šest meseci i formalno Osmani pokrenula, danas je izrazila spremnost da se taj proces ubrza”, navodi se u saopštenju kabineta kososke predsednice Vjose Osmani.

Osim sa najvišim kosovskim zvaničnicima, američke diplomate su tokom dana održale sastanak i sa predstavnicima Srpske liste.

Tom susretu su prisustvovali su predsednik Srpske liste Goran Rakić, Dalibor Jevtić, Igor Simić i Milan Radojević.

Kako je navela Srpska lista nakon sastanka, razgovarali su o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji.

Nakon susreta sa Osmani Šole je razgovarao sa Aljbinom Kurtijem. Tom sastanku u zgradi Vlade Kosova prisustvovao je zamenik premijera Kosova i šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Srbijiom Besnik Bisljimi.

Američki zvaničnici nakon sastanaka nisu davali izjave za medije.

Kurti: Cilj Kosova jače partnerstvo sa SAD

Cilj Kosova je još jače partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, saopšteno je nakon sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa zvaničnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom.

U saopštenju Vlade Kosova navedeno je da je Kurti Šolea informisao o dostignućima Kosova.

"Zahvalio mu je na poseti, kontinuiranoj komunikaciji i posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država kao nezaobilaznog partnera i saveznika. Razgovarano je i o procesu dijaloga, evropskom planu i odnosima Kosova i Srbije. Istaknuta je potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz obostrano priznanje u centru“, navedeno je u saopštenju kosovske Vlade.

Kako je navedeno, sastanku Šolea i Kurtija prisustvovali su i pomoćnikamričkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara odbrane za evropsku politiku i NATO - Spenser Bojer i ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu - Džefri Hovenijer.

Šole se posle razgovora sa kosovskim zvaničnicima u američkoj ambasadi u Prištini sastao sa kosovskim opozicionim liderima Memljijem Krasnićijem, Ljumirom Abdidžikuom i Ramušom Haradinajem.

Derek Šole četvrtak boravi u prestonici Srbije - Beogradu, gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.

Krha stabilnost i relacije Prištine i Beograda

Stabilnost na Kosovu ugrožava smenjivanje kriza koje se stišavaju angažmanom međunarodne zajednice - koju predvode zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Poslednji nemiri dogodili su se uoči pravoslavnog Božića kada su u oružanom incidentu u opštini Štrpce ranjena dvojicu pripadnika srpske zajednice na Kosovu.

Osumnjičeni počinilac je priveden i određen mu je pritvor od mesec dana. Napad su osudili kosovski zvaničnici i predstavnici međunarodne zajednice.

Uoči balkanske turneje Derek Šole je u intervjuu Glasu Amerike rekao da Sjedinjene Države i Evropska unija žele da Srbija i Kosovo razgovaraju o predlogu Evropske unije o dijalogu dve strane - koji su zajednički ponudile Nemačka i Francuska.

Američki zvaničnik: Energiju usmeriti na razgovore o evropskom predlogu normalizacije odnosa Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:52 0:00

Šole je tada ukazao da je previše energije uloženo da se spreči eskaliranje krize u nasilje.

"Umesto toga bi radije tu diplomatsku energiju uložili u razgovore o budućnosti Kosova i Srbije, budućnosti predloga o normalizaciji koji je Evropska unija iznela, koji bi bio ukorenjen u međusobnom priznanju", rekao je Šole u intervjuu.

Neposredno pre toga okončana je i kriza tokom koje je deo Srba sa severa Kosova blokirao saobraćajnice - što je dovelo do zatvaranja tri granična prelaza između Kosova i Srbije - Jarinja, Brnjaka i Merdara.

Barikade su ulonjene pošto je u kućni pritvor prebačen Dejan Pantić, bivši pripadnik kosovske policije, osumnjičen za napad članova Centralne izborne komisije Kosova i pružene garancije međunarodnih struktura da građani koji su bili na barikada neće biti krivično gonjeni.

"Dobra je vest što smo sprečili ovu krizu, ali ne želimo da se ona ponovi za nekoliko nedelja zbog nečeg drugog. Želimo sada da se ide dalje i zato je skori odlazak u region, što ja i moje kolege planiramo, dobar trenutak da se ponovo pokrene taj napor u Novoj godini", rekao je američki zvaničnik.

Pre podizanja barikada lokalni Srbi napustili su kosovske institucije na severu protiveći se odluci Prištine da registarske tablice koje izdaje Srbija za kosovske gradove zameni kosovskim.

Američki zvaničnik započeo je u sredu trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu. Pre Prištine boravio je u Skoplju - odakle je doputovao u Prištinu.

"Sjajan susret sa premijerom Kovačevskim i nekoliko važnih ministara. Razgovaralo se o značajnim pitanjima uključujući energetiku, sajber bezbednost, ekonomiju i borbu protiv korupcije. Zahvalio sam im na stalnoj posvećenosti Severne Makedonije evroatlantskim integracijama", objavio je Šole na društvenoj mreži Tviter nakon boravka u Skoplju.

Uoči njegovog obilaska tri države Zapadnog Balkana Stejt department je saopštio da će Šole u Srbiji sa tamošnjim vlastima razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

Kako je najavljeno, teme će biti i jačanje regionalnog mira i bezbednosti i kontinuirano angažovanje Srbije i dijalogu, koji predvodi Evropska unija, čiji je cilj normalizacija odnosa sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG