Linkovi

Derek Šole: SAD očekuju da Kosovo ispuni sve obaveze u dijalogu sa Srbijom


Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole
Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude osnovana u skladu sa Ustavom Kosova – istakavši da je to zakonska obaveza.

Šole je, u intervjuu sa grupom novinara lokalnih kosovskih medija, poručio da Sjedinjene Države očekuju da Kosovo ispuni sve svoje obaveze u dijalogu sa Srbijom, koje podrazumevaju osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Američki zvaničnik, koji na Balkanu boravi u zvaničnim posetama Skoplju, Prištini i Beogradu, poručio je da SAD očekuju od Vlade Kosova predloge u vezi sa tim pitanjem.

Potrebno je da bude jasno da ne želimo da podržimo organizaciju poput Republike Srpske. Ne tražimo od Kosova bilo kakav angažman koji je u neskladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Skupština Kosova je ratifikovala Briselske sporazume i Ustavni sud je rekao da je neophodno osnovati Zajednicu opština sa srpskom većinom – za šta verujemo da je postala zakonska obaveza za Vladu Kosova“, rekao je Šole.

On je istakao i da su nedavni događaji na severu Kosova ukazali na značaj njenog osnivanja.

Američki zvaničnik je kao teške događaje opisao tronedeljne blokade saobraćajnica na severu Kosova uspostavljene nakon privođenja bivšeg kosovskog policajca srpske nacionalnosti Dejana Pantića - pod sumnjom da je napao članove kosovske Centralne izborne komisije.

Barikade su uklonjene krajem decembra pošto je privedeni prebačen u kućni pritvor. Pantić je bio jedan od stotina policajaca iz redova srpske zajednice koji su napustili radna mesta zbog neslaganja sa odlukom Vlade u Prištini da zabrani korišćenje registarskih tablica kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Američki zvaničnik je tokom razgovora sa medijima na Kosovu stanje u institucijama na severu označio kao zabrinjavajuće.

Potrebno je okončati ciklus stagnacije i vreme je da se krene na posao. Jedna od naših poruka, koju ćemo ponoviti u Beogradu, je da energiju želimo da usmerimo na evroatlantsku budućnost Kosova. Manje energije želimo da trošimo na rešavanje kriza. Dakle, naša poruka ovde i u Beogradu je da se izbegavaju provokativne radnje i ekalacije i da stvar treba uzeti u svoje ruke”, rekao je Šole.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se Kosovo i Srbija uključe u razgovore koje vodi Evropska unija – što će doprineti sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa – zasnovanom na uzajamnom priznanju.

Dijalog će Kosovu obezbediti evropsku i evroatlantsku budućnost”, zaključio je američki diplomata koji na Zapadnom Balkanu boravi u nastojanju intenziviranja dijaloga Kosova i Srbije i promovisanja procesa integracija.

U četvrtak će boraviti u prestonici Srbije Beogradu – u trenutku osnaživanja napora za postizanje sporazuma Kosova i Srbije zasnovanog na evropskom predlogu – zasnovanog na nemačko-francuskoj inicijativi.

XS
SM
MD
LG